Investigații obligatorii pentru depistarea bolilor digestive

2087

Articole de la același autor

Aveți dureri abdominale, vărsături sau tulburări de tranzit intestinal? Pentru un diagnostic precis și corect, este crucială efectuarea a două investigații imagistice: ecografia abdominală și endoscopia digestivă. 

Evaluarea ficatului, colecistului, pancreasului, splinei, rinichilor, tubului digestiv, aortei abdominale sau altor vase abdominale - pentru toate acestea, prima modalitate de investigație imagistică este ecografia abdominală.

De ce o ecografie abdominală?

Realizarea unei astfel de investigații trebuie să fie prima indicație a medicului care vă tratează, dacă resimțiți: dureri (acute sau cronice, indiferent de durată și de alte simptome însoțitoare), tulburări de ciclu menstrual, febră cu o cauză neidentificată, scădere în greutate fără cauză, tulburări de tranzit, icter, tulburări de urinare etc. Dar, mai mult, ecografia abdominală este extrem de valoroasă în diagnosticarea afecțiunilor abdominale, a subliniat dr. Elena Petrovici, medic specialist boli interne în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000. Este vorba despre afecțiuni precum: litiaza biliară veziculară și coledociană, colecistita, calculi renali, pancreatita acută și complicațiile sale, apendicita acută, anevrism aortic.

"Totodată, este importantă și în monitorizarea unor afecțiuni cronice, precum hepatitele cronice, ciroza hepatică, pancreatita cronică, tumori", a adăugat specialistul.

În cazul afecțiunilor vasculare, de tipul stenozelor arteriale, anevrismelor sau trombozelor, este folosită ecografia doppler - investigație non-invazivă care măsoară fluxul sanguin în anumite regiuni anatomice; această ecografie se poate realiza concomitent cu ecografia normală, majoritatea aparatelor de ecografie noi fiind prevăzute și cu soft doppler.

"Prin urmare, în cazul unui pacient ce se prezintă cu dureri abdominale, ecografia abdominală reprezintă o metodă facilă și importantă de diagnostic. În multe cazuri, ecografia abdominală poate evita necesitatea unor investigații mai scumpe, respectiv CT și RMN", a explicat dr. Elena Petrovici.

Endoscopia digestivă

Dacă afecțiunile tubului digestiv nu pot fi depistate ecografic, o investigație modernă la care recurg medicii este endoscopia digestivă. Acest procedeu de investigare "se bucură de o mare popularitate, datorită calităților sale deosebite: rapiditate, mare sensibilitate și mai ales specificitate diagnostică, cu valențe terapeutice, fiind aproape lipsit de complicații și contraindicații", a afirmat specialistul în boli interne.

Endoscopia digestivă este recomandată în următoarele situații:

l În scop de diagnostic, în caz de: arsuri retrosternale; tulburări de deglutiție; greață sau vărsături persistente; durerea abdominală de cauză neexplicată; hemoragie digestivă superioară (hematemeza, melena) sau inferioară (rectoragii); tulburări de tranzit intestinal recent apărute (constipație, diaree); anemie feriprivă (cu deficiență de fier) sau megaloblastică (cu deficiență de vitamina B12) de cauză neexplicată; scădere în greutate de cauză necunoscută; precizarea cauzei modificărilor din tractul digestiv găsite la examinarea ecografică, cu bariu, CT sau RMN; biopsia leziunilor suspecte de malignitate.

l În scop de monitorizare (urmărire), în caz de: leziuni cunoscute de la nivelul tubului digestiv (varice esofagiene și gastrice, polipi, diverticuli); urmărirea evoluției stomacului operat (care are risc de a dezvolta cancer gastric după zece ani de la operație)

l În scop de tratament, în următoarele situații: extragerea de corpi străini înghițiți; dilatarea sau montarea de stenturi în cazul stenozelor esofagiene; ligatura varicelor esofagiene; injectarea de adrenalină în cazul ulcerelor cu vas vizibil; extirpare de polipi.

"Nu în ultimul rând, cea mai importantă este etapa de prevenire a bolilor și descoperirea lor în stadiul incipient. De aceea, analizele de laborator și explorările paraclinice precum cele descrise mai sus pot fi efectuate ca metode de screening, mai ales la persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli ale tubului digestiv", a precizat dr. Elena Petrovici.

Toate aceste tipuri de explorări și consultații interdisciplinare necesare pentru diagnosticul și tratamentul unor afecțiuni digestive se pot efectua în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000, strada Ion Lahovari nr. 41, cu programări la 072MEDSTAR , 0241638251, 0725532545, 0722574250, 0341174600.

Testări GRATUITE pentru depistarea cancerului de colon

Atenție! Având specialiști în chirurgie gastroenterologie de prestigiu, Medstar 2000 vine în sprijinul pacienților cu un program de susținere a diagnosticului în cancerul de colon. Astfel, în perioada 15 - 22 iunie, în intervalul orar 8,00 - 11,00, în cadrul clinicii vor fi realizate testări gratuite pentru hemoragii oculte (sânge în materii fecale). Pacienții trebuie să prezinte un bilet de trimitere de la medicul de familie, pentru chirurgie sau boli interne.

Mai mult, în cazul în care se vor efectua examene endoscopice, pentru afecțiuni digestive, pacienții vor beneficia de discounturi și carduri de fidelitate MEDSTAR 2000.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4861 secunde