Kilogramele în plus reduc simțul gustativ

123
Kilogramele în plus reduc simțul gustativ - obezitatea-1622549920.jpg

Articole de la același autor

Știați că obezitatea afectează papilele gustative? Este un lucru bine știut, că obezitatea poate crea probleme grave de sănătate, fiind responsabilă pentru declanșarea unor boli grave precum: diabet, boli cardiace, hipertensiune arterială, cancer de colon etc. Ceea ce nu se prea cunoaște este legat de faptul că obezitatea poate reduce simțul gustativ, însă acest efect este reversibil atunci când persoana pierde din greutate.

În urma unui studiu, oamenii de știință au descoperit factorii care se află la baza acestui fenomen. O papilă gustativă este compusă din 50-100 de celule din trei tipuri majore, fiecare având un rol diferit. Papilele gustative au o durată de viață de aproximativ zece zile. Pentru a testa modificările papilelor gustative în cazul obezității, autorii studiului au hrănit șoarecii fie cu o dietă normală, una ce conținea 14% grăsime sau cu una ce avea un nivel de 58% grăsime.

La șfârșitul a opt săptămâni, șoarecii hrăniți cu dieta ce conținea 58% grăsime aveau o greutate cu o treime mai mare decât cei ce au avut o dietă normală. De asemenea, șoarecii obezi aveau cu 25% mai puține papile gustative. Procedeul ce stă la baza modificării papilelor gustative este cel de apoptoză, prin intermediul căruia sunt generate celule noi. Specialiștii au observat, însă, că nivelul de apoptoză a crescut în cazul șoarecilor obezi, în timp ce producerea unor papile gustative noi a scăzut. Experții susțin că obezitatea este asociată cu o stare cronică de inflamație cu grad redus, de asemenea stratul adipos produce citokine pro-inflamatorii, inclusiv celule de tipul TNF-alfa. Aceștia au descoperit că, în cazul dietelor bogate în grăsimi, există un nivel ridicat de celule TNF-alfa în jurul papilelor gustative.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3811 secunde