Leacuri băbești pentru răgușeală

62183
2
Leacuri băbești pentru răgușeală - cf62eec428d1d35f4764af371be7f23b.jpg
Este extrem de neplăcut să te trezești de dimineață și să realizezi că nu poți să scoți un sunet. Ai vrea să spui ceva, dar pur si simplu nu se aude nimic. Este clar, ai răgușit!

Răceala căilor respiratorii, mai ales pe timpul iernii, este adeseori însoțită de răgușeală. Tulburările vocii, denumite științific disfonie, îl fac pe pacient să emită sunete cu tonalitate modificată, chiar îl pot împiedica să rostească cuvintele. Vocea disfonică poate suna slăbită, țipată, grosolană.
Potrivit specialiștilor, disfonia este cauzată, de obicei, de o problemă a corzilor vocale, cele mai multe ca-zuri fiind asociate cu inflamația laringelui (laringită). Răgușeala permanentă, ce se prelungește câteva săptămâni sau chiar luni, poate fi un semn al unor boli grave și de aceea prezența ei nu trebuie ignorată.

Repaus la vorbit și la fumat
Iarna, răgușeala poate apărea odată cu laringita, sinuzita sau bronșita, tusea seacă, infecțiile virale, amigdalita și rinoreea. Pe lângă tratamentul simptomelor afecțiunilor respective, se reco-mandă repaus vocal, mai ales pentru persoanele care vorbesc mult, precum cadrele didactice. După câteva zile vocea își va reveni la normal. Important este să se renunțe și la fumat și la consumul de băuturi alcoolice. Alimentul recomandat persoanelor răgușite este laptele cald, amestecat cu rondele de praz sau gălbenuș de ou, morcovi rași sau lămâi.

Ceaiuri binefăcătoare
Ceaiurile ne pot ajuta și ele. Se recomandă infuzia de cimbru, cu 12 lingurițe de plantă la o cană de apă, ceaiul de lumânărică sau podbal. De asemenea, rădăcina de nalbă vindecă răgușeala, iar siropul de hrean poate drege vocea dacă se iau câte două lingurițe pe zi. Gargara cu apă caldă și puțină sare face minuni. Compresele cu apă cât mai caldă în jurul gâtului sunt indicate "cântăreților" care și-au pierdut vocea, iar siropul din conuri de muguri de brad, amestecat cu miere, ne salvează atunci când avem de ținut "o predică".
Mediul ambient trebuie să fie umed și trebuie evitate condimentele. Pacienții pot folosi cataplasme calde pe piept și pe gât pe bază de fructe și flori de nalbă-mare.

Mierea de albine
Mierea de albine e un bun calmant și antiseptic, fiind recomandată pentru limpezirea vocii. De la primele semne de răgușeală, este bine să amestecați două linguri de miere de tei cu 15-20 de picături de propolis. Balsamul astfel obținut se va bea cu ceai de tei, de patru ori pe zi. După cel mult o săptămână, răgușeala va fi complet vindecată.

Frunze de dafin
Recomandată pentru durerile de stomac, terapia cu frunze de dafin combate și răgușeala, pierderea vocii sau bronșita. O infuzie din cinci frunze la o cană de apă este folosită în gargară zilnică, de preferat dimineața și seara.

Sare de bucătărie
Puțin plăcută la gust și chiar nesănătoasă în exces, sarea de bucătărie poate fi folosită ca remediu pentru problemele vocale. O jumătate de linguriță se bea cu o cană de infuzie de plante. Teiul sau mușețelul sunt cele mai recomandate plante medicinale pentru această cură. Pentru gargară se dizolvă două lingurițe în 100 ml de apă fierbinte. Se administrează de două-trei ori pe zi.

Comentează știrea

Andreea
7 iunie 2014
Raguseala

Buna ziua! Ma numesc Andreea,si am 14 ani...Joi,in data de 12.06.2014,termin clasa a 8-a si trebuie sa tin un discurs si sa cant....dar am o problema...Am ragusit bine de tot,in sensul ca mi s-a ingrosat vocea,si de abia vorbesc...Am avut in urma cu cateva zile o durere la nivelul gatului,dar am facut inhalatii cu ceaiuri medicale,si pot spune ca sunt mai bine,insa vocea,parca e tot mai rau...nu ma mai doare gatul atat de rau,dar vocea mea e la pamant... Si nu stiu ce ar trebui sa fac sa ma fac bine cat mai repede,mai exact in 4 zile? Nu am consultat un medic,pentru ca nu credeam ca e ceva atat de grav...Ce parere aveti? Ce credeti ca ati putea face?

ElenaMaria
14 decembrie 2016
Isla

Andreea, incearca sa iai pastilutele Isla sau Isla mint, sunt foarte bune atunci cind iti pierzi vocea fie din cauza inflamatiilor la gît fie din cauza suprasolicitarii glandelor vocale, deci ti se potrivesc oricum.Poti lua pina la 6 pastilute pe zi. Mie imi ajuta foarte mult mai ales ca sunt si cintareata la teatru. Cele bune si bafta!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 22 Decembrie 2010
Stire din Sănătate : Cum să trecem sănătoși de iarnă
Pagina a fost generata in 0.2765 secunde