Ligamentele umane rupte ar putea fi înlocuite cu tendoane de canguri

102
Ligamentele umane rupte ar putea fi înlocuite cu tendoane de canguri - forresterkangaroomob500x331-1534670689.jpg

Articole recomandate

Tendoane prelevate de la canguri sunt testate în Australia spre a fi utilizate în cadrul intervențiilor chirurgicale de înlocuire a ligamentului genunchiului, gleznei sau umărului, tratament revoluționar de care ar putea beneficia în special sportivii predispuși la astfel de accidentări, relatează agenția Xinhua.


Studiul fără precedent a prezentat "prima dovadă a testării conceptului" ce atestă că tendoanele de cangur sunt "de șase ori mai puternice în comparație cu ligamentul încrucișat al omului", se arată într-un comunicat emis marți seară de Universitatea din Sydney.



"Tendonul de cangur are o compoziție similară cu cel uman, însă este mai lung și are proprietăți mecanice mai bune, ceea ce îl face să fie un produs natural excelent ce ar putea fi utilizat într-o varietate de proceduri chirurgicale", a declarat chirurgul ortoped Nick Hartnell care conduce una dintre cele trei societăți partenere care colaborează cu universitatea australiană la acest proiect.

Proiectul presupune o investiție de 2,4 milioane de dolari australieni (1,73 milioane de dolari americani) din partea partenerilor asociați. Tendoanele pentru grefele medicale sunt prelevate de la cangurii sacrificați pentru industria cărnii și în cadrul programelor anuale de reducere a efectivelor din sălbăticie.

Un alt element al proiectului include testarea și producția șuruburilor biodegradabile printate 3D, realizate din material ceramic, utilizate pentru fixarea tendonului de cangur de oasele umane, a menționat universitatea.

"Materialele utilizate în reconstrucția ligamentelor provin de la trei surse: om, porc și construcții sintetice, fiecare dintre acestea prezentând dezavantaje", a explicat doctor Elizabeth Clarke, asociată în cadrul proiectul de testare a tendoanelor de cangur.


Utilizarea medicală a tendoanelor acestor animale marsupiale ar putea fi soluția în tratarea sportivilor accidentați, cum este cazul fotbalistului australian Alex Johnson, a declarat Hartnell pentru media locală. Apărătorul, care a suferit duminică o accidentare la unul dintre ligamentele de la genunchi ar avea de câștigat în urma tratamentului cu tendon de cangur, a subliniat cercetătorul.

În următorul pas al proiectului oamenii de știință se vor asigura că tendoanele de cangur sunt sigure și eficiente pentru a fi transplantate la oameni, au precizat cercetătorii.

Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5188 secunde