Litiaza biliară poate afecta şi copiii, nu doar adulţii

93
Litiaza biliară poate afecta şi copiii, nu doar adulţii - litiazajpg2-1663782043.jpeg
Medicul v-a diagnosticat cu litiază biliară? Acest lucru înseamnă că aveți pietre la nivelul veziculei biliare şi/sau al căilor biliare. Vezica biliară sau fierea, cum i se mai spune, este un sac de mici dimensiuni, poziţionat imediat sub ficat, acesta având rolul de a depozita bila secretată de ficat. Specialiștii susțin că bila ajută la digestia grăsimilor şi este eliminată din vezica biliară în intestinul subţire, prin intermediul unor canale, căi biliare.

Până nu demult, această afecţiune era întâlnită după vârsta de 40 de ani. Din păcate, la momentul actual, lucrurile sunt destul de îngrijorătoare, deoarece tot mai mulţi copii suferă de această maladie, mulţi dintre ei ca urmare a problemelor de metabolism determinate de alimentaţia nesănătoasă, arată elytis.ro.

Medicii afirmă că, în general, aceste „pietre” se formează în condiţiile existenţei unui nivel ridicat de colesterol în bilă. Ele se acumulează în vezica biliară, unde se colectează bila (fierea) produsă de ficat. Uneori, pot rămâne acolo ani de zile fără a provoca necazuri, însă în unele cazuri pot produce dureri mari şi inflamaţia vezicii biliare, necesitând tratament medical, uneori chiar îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare.

De obicei, durerile încep în partea de sus a abdomenului, în dreapta, şi pot iradia în umăr. Alte simptome sunt greaţa şi vărsăturile, iar dacă pietrele astupă canalul prin care bila se varsă în intestin, atunci bila se absoarbe în sânge, ducând la apariţia icterului - colorarea în galben a pielii. Desigur, litiaza biliară mai poate fi favorizată de alţi factori, putând să apară chiar la copii cu greutate normală. Spre exemplu, unele infecţii, precum gripa, pot duce la inflamarea pereţilor vezicii biliare şi la îngroşarea bilei, ceea ce poate determina formarea calculilor biliari.  Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9776 secunde