Mai bine de jumătate dintre hipoacuzii sunt genetice

255
Mai bine de jumătate dintre hipoacuzii sunt genetice - 461482584ef6a9ff066524e0ed90472b.jpg
Prima zi din septembrie marchează Ziua Mondială a Surdității, prilej cu care medicii O.R.L. - iști vor să atragă atenția asupra faptului că buna funcționare a simțului auditiv este în strânsă legătură cu procesul de comunicare specific oamenilor și reprezintă o parte esențială în funcționarea armonioasă a tuturor funcțiilor organismului. Astfel că o deficiență auditivă va afecta întotdeauna dezvoltarea limbajului, iar consecințele nu vor întârzia să se reflecte și în planul psiho-afectiv.
Persoanele care suferă de surditate se vor confrunta cu sentimentul înstrăinării, evenimentele la care asistă li se par incoerente sau de neînțeles, iar treptat se instalează sentimentul ostilității.
De aceea este important să fie luate măsuri urgente când calitatea auzului începe să aibă de suferit. Depistarea și tratarea afecțiunilor urechii din vreme poate împiedica pierderea auzului.
Una din cele mai frecvente anomalii care îi poate afecta pe copii este hipoacuzia congenitala. Nedepistată în primul an de viață, boala afectează dezvoltarea limbajului. Copilul hipoacuzic arată normal din punct de vedere fizic, iar în lipsa unui diagnostic precoce, boala este depistată abia după doi ani de viață, atunci când părinții observă problemele de vorbire. De obicei, 60% dintre hipoacuzii au o cauză genetică, dar pot fi determinate și de infecții intrauterine sau de ingerarea de antibiotice în timpul sarcinii.
Reprezentanții Comisiei Europene spun că 6% din populația bătrânului continent suferă de tulburări de auz, iar numărul pacienților este în creștere, din cauza poluării sonore accentuate și a îmbătrânirii populației.
La ora actuală, în afara protezelor auditive, nu există niciun remediu pentru surditate. Comisia Europeană susține cercetarea în ceea ce privește înțelegerea fenomenului auzului și identificarea cauzelor surdității.

r Orice tulburare a auzului trebuie rapid diagnosticată, investigată audiometric, tratată specific, iar evoluția urmărită de către medicul specialist O.R.L.
r Protezarea auditivă incorectă sau ignorarea tulburărilor de auz duce la agravarea afecțiunii, căci surditatea este progresivă. De altfel, atunci când este sesizată de pacient este deja medie sau gravă.
r Evitați să vă expuneți la zgomote puternice, pe o perioadă îndelungată - la locul de muncă sau în cluburi. Surditatea va apărea după cinci - șapte ani și va fi greu de stopat și tratat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 27 August 2010
Stire din Sănătate : Nucile scad colesterolul
Pagina a fost generata in 2.3994 secunde