Mătreaţa nu este contagioasă şi nu vă pune viaţa în pericol

184
Mătreaţa nu este contagioasă şi nu vă pune viaţa în pericol - matreata-1627389056.jpg

Articole de la același autor

Dermatita seboreică sau mătreaţa este întâlnită la foarte multe persoane şi apare sub influenţa anumitor factori care ţin de propria stare de sănătate. Partea bună este că aceasta nu pune viaţa în pericol şi nici nu este contagioasă.

Cauzele de apariţie ale mătreţii sunt diverse, de la un dezechilibru hormonal, stres, până la regimul alimentar sau o intoleranţă la produsele de îngrijire ale părului. Înainte de toate, trebuie să ştiţi că, faptul că aveţi mătreaţă, nu înseamnă că vă confruntaţi cu o problemă medicală de sănătate, însă dacă aceasta are o tentă gălbuie poate trăda o dermatită seboreică sau alte boli ale pielii. Aşa că, în astfel de situaţii, pentru a o îndepărta nu este suficient să folosiţi şampoane antimătreaţă, ci trebuie să le combinaţi cu un tratament specific. Important este să acţionaţi când mătreaţa este groasă şi are o tentă gălbuie.

Oricum, disconfortul social creat de apariţia mătreţii şi mâncărimile aferente sunt puse de specialişti pe seama unei suprainfecţii cauzate de o ciupercă, şamponare prea densă sau insuficientă. De cele mai multe ori, apariţia mătreţii se explică prin desprinderea celulelor moarte de pe piele şi eliminarea sebumului şi nu trebuie să reprezinte un semnal de alarmă.

Momentul în care trebuie să vă îngrijoraţi este atunci când mătreaţa se aşază în straturi mai groase, care îi dau o tentă gălbuie. „Când cojile sunt groase şi au o tentă gălbuie semnalează o dermatită seboreică, situaţie extrem de comună, atât la copilul mic, dar şi la persoanele adulte, în condiţiile în care fiecare persoană trece cel puţin o dată prin viaţă prin această problemă”, a explicat dr. Bianca Lazăr.

Şi prezenţa unor eczeme sau a psoriazisului poate explica apariţia mătreţii. În aceste cazuri, simpla şamponare cu produse special destinate mătreţii nu este suficientă, pentru că şampoanele antimătreaţă sunt doar adjuvante. Pentru un rezultat bun nu trebuie folosite ca unice soluţii de tratament când vorbim de situaţiile patologice, ci în completarea tratamentelor personalizate în funcţie de afecţiune.


Atenţie, însă! Şampoanele nu se folosesc zilnic şi nici mai mult de două ori pe săptămâni. Pentru o igienă corectă a părului şi a capului, spălaţi părul ori de câte ori simţiţi că este murdar. De exemplu, părul se spală după ce faceţi sport sau muncă fizică grea şi transpiraţi, după ce staţi în praf sau aplicaţi geluri şi lacuri fixatoare.

Specialistul a adăugat că puteţi încerca să scăpaţi de mătreaţă simplu, punând într-un vas cu apă fiartă, câteva frunze de urzică şi rozmarin. Acoperiţi vasul şi lăsaţi amestecul la infuzat peste noapte. Strecuraţi, apoi, frunzele şi adăugaţi 60 de ml de şampon natural, fără parfum. Urzica şi rozmarinul au efect de hidratare a părului, stimulează circulaţia şi îndepărtează mătreaţa. Masaţi cu câteva linguri pielea capului şi nu vă clătiţi până a doua zi dimineaţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 27 Ianuarie 2014
Stire din Cetățenești : Leacuri simple contra mătreții
Pagina a fost generata in 0.3067 secunde