Medicamentele cu risc crescut și modul de utilizare a acestora

138
Medicamentele cu risc crescut și modul de utilizare a acestora - medicamentele-cu-risc-crescut-1683226104.jpg

Articole de la același autor

Siguranța medicamentelor cuprinde greșeli de medicație, dar și reacții adverse la medicamente. Totuși, trebuie făcută o distincție clară între ele. Erorile de medicație sunt legate de siguranța serviciului medical, în timp ce reacțiile adverse la medicamente se referă la siguranța lor.

O eroare de medicație o reprezintă orice eveniment care poate duce la utilizarea inadecvată a medicamentelor. De asemenea, mai poate duce la rănirea pacientului în timp ce medicamentul este sub controlul profesionistului din domeniul sănătății, al pacientului sau îngrijitorului. Astfel de evenimente pot fi în strânsă legătură cu practica profesională, produsele de îngrijire a sănătății, proceduri și sisteme, inclusiv cu prescrierea, etichetarea produsului, prepararea, distribuția, eliberarea, administrarea, educaţia, monitorizarea și utilizarea.

Substanțele medicamentoase ce au un pericol ridicat de vătămare a pacienților sau care se dovedesc mortale din cauza erorilor de medicație sunt definite ca medicamente cu risc crescut. Frecvența erorilor de medicație nu este mare, dar evenimentele adverse implică repercusiuni grave. Au consecințe atât pe plan uman, profesional și economic, cât și prin generarea de neîncredere în instituțiile medicale și sistemul de sănătate. 47% din toate erorile de medicație grave au fost cauzate de unele medicamente sau clase de medicamente: metotrexat, warfarină, antiinflamatoare nesteroidiene, digoxină, opioide, beta-blocante, antidepresive. În diverse studii se arată că medicamentele implicate în evenimente fatale au reprezentat 73% din toate medicamentele identificate ca fiind de risc. Concentrarea tot mai mare pe aceste clase de medicamente poate reduce spitalizările sau spitalizările prelungite, dizabilitățile, condițiile care pun viața în pericol și moartea cu aproape 50%.

Pentru prevenirea erorilor, trebuie luate în considerare câteva metode de prevenire a erorilor de medicație. Este vorba de selectarea și achiziționarea mai sigură a medicamentelor, prescrierea mai sigură, adaptarea deciziilor terapeutice la nevoile individuale ale pacientului și scrierea mai sigură a schemelor de tratament.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7932 secunde