Meningita West Nile, confirmată la Constanța

860
Meningita West Nile, confirmată la Constanța - westnile1-1313682623.jpg
Specialiștii Institutului Cantacuzino au confirmat, ieri, prezența virusului West Nile la o pacientă din județul Constanța. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, este vorba despre o bătrână de 74 de ani, cu probleme cardiace, din localitatea Techirghiol, care a acuzat, încă de săptămâna trecută, dureri de cap, febră ridicată și slăbiciune musculară. Ea a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, iar medicii au transmis probe biologice la Cantacuzino, pentru analizare. În prezent, starea pacientei este stabilă. Acesta este primul caz de meningită West Nile, confirmat anul acesta în județul nostru. Potrivit cadrelor medicale, în cursul lunii iulie au mai fost transmise probe biologice către specialiștii bucureșteni, dar suspiciunile au fost infirmate.

Pentru a preveni apariția altor cazuri, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța a solicitat Primăriei Techirghiol realizarea unei acțiuni de dezinsecție în oraș, pentru eliminarea țânțarilor care răspândesc virusul.

Totodată, a subliniat dr. Constantin Dina, directorul executiv al instituției, constănțenii trebuie să ia măsuri pentru a evita contractarea virusului. "Populația trebuie să evite înțepăturile de țânțari, purtând îmbrăcăminte subțire, cu mâneci lungi și pantaloni lungi. De asemenea, trebuie să folosească substanțele adecvate pentru a se proteja de țânțari, atunci când sunt în aer liber. Locurile unde se pot înmulți țânțarii, precum vasele cu flori, butoaiele cu apă, trebuie curățate frecvent. La fel, trebuie schimbată apa din recipientele din care se adapă animalele. Oamenii trebuie să bea apă numai din surse autorizate sanitare și este interzis să se scalde în bălți sau canale, să aleagă ștrandurile și piscinele autorizate sanitar", a declarat reprezentantul direcției.

80% dintre cei infectați nu au niciun simptom

Virusul West Nile este răspândit prin înțepăturile țânțarilor infectați, dar se manifestă diferit de la om la om. În aproximativ 80% din cazuri, cei infectați nu prezintă niciun simptom. "Un procent destul de mic de persoane, adică aproximativ 20% dintre cei infectați, prezintă o formă ușoară de infecție, manifestată prin simptome precum febră, dureri de cap, dureri de corp, greață, vomă. Uneori se constată creșterea în volum a ganglionilor limfatici și o erupție cutanată pe torace și abdomen. Iar un procent și mai mic de oameni, adică aproximativ 1 din 150 de persoane, dezvoltă o formă severă a bolii, meningo-encefalita. Boala se manifestă prin febră ridicată, convulsii, comă, pierderea sensibilității, paralizie, iar dacă simptomele persistă, afectarea neurologică poate lăsa sechele", a explicat dr. Dina.

Reamintim că, anul trecut, Constanța s-a numărat printre județele unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri de meningită West Nile. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5981 secunde