Mersul desculţ nu a omorât pe nimeni şi nu îmbolnăveşte copiii

167
Mersul desculţ nu a omorât pe nimeni şi nu îmbolnăveşte copiii - mersul-1631711326.jpg

Articole de la același autor

Foarte mulți adulți trăiesc cu impresia că mersul desculț poate duce la apariția diferitelor boli la copii. Pe de altă parte, sunt specialiști care susțin că, dacă piciorușele celor mici au mai multă libertate, se vor dezvolta mai bine. Cu toate acestea, părinții sunt rezervați și sunt de părere că mersul desculț poate duce la boli respiratorii.

Medicii consideră că acest lucru este complet fals, deoarece virușii trebuie să pătrundă în corp prin căile respiratorii superioare pentru ca cel mic să răcească. Apoi, mai mult decât atât, încălțămintea nu este recomandată în primele luni de viață. „De fapt, funcția unei perechi de încălţări este strict de a ne oferi protecție împotriva frigului, umidității și leziunilor. Așadar, o pereche de șosete fără cusături poate îndeplini perfect această funcție. În plus, purtarea încălțămintei nu este o idee bună nici în etapa în care copilul se târăște, deoarece târârea în picioarele goale este esențială pentru dezvoltarea psihomotorie a copilului. Mai târziu, după vârsta de 18 luni, când copilul începe să meargă, poate începe să folosească încălțăminte flexibilă pentru a fi protejat împotriva frigului. Încălțămintea trebuie să permită picioarelor să respire. Apoi, de la vârsta de patru ani, devine necesară protejarea picioarelor împotriva anumitor leziuni. Astfel, pantofii ar trebui să fie mai rigizi, asemănători cu cei folosiți de adulți. Aceştia trebuie să aibă bot rotund și să fie largi, pentru a le permite degetelor să se miște în interior. Pielea este cel mai bun material pentru aceștia, deoarece este 100% naturală și permite picioarelor să respire. În plus, pantofii trebuie să fie ușor de încălțat și descălțat, pentru ca cel mic să învețe să se descurce singur”, a precizat dr. Lavinia Băbătâie.

Iată, însă, câteva dintre avantajele mersului desculț la copii: promovează formarea arcadelor piciorului, întrucât picioarele copiilor sunt realizate din țesut moale, care se osifică în timpul etapei fetale. Majoritatea acestor oase se întăresc la naștere, dar rigiditatea completă nu apare până la vârsta adultă. Această flexibilitate, grăsimea abundentă de sub piele și modificările articulare cauzează picioarele plate în primii trei ani de viață. Aşadar, piciorul plat se corectează pe măsură ce copilul crește. În acelaşi timp, mersul desculţ contribuie la dezvoltarea senzorială a copilului. Lucrurile stau în felul următor: picioarele au o sensibilitate tactilă mai mare decât mâinile, între momentul nașterii și primele 8-9 luni de viață. În plus, cei mici își folosesc picioarele pentru a explora lumea din jur. În timpul acestui proces, ei pun diverse obiecte în gură pentru a testa lucrurile, asta pentru că simțurile lor sunt mai dezvoltate. Nu este vorba doar despre simțul tactil, ci și despre gust și temperatură. Acesta este motivul pentru care este atât de important să poată mișca liber degetele de la mâini și picioare.

De recomandat este doar ca el să aibă ceva în picioruşe atunci când se plimbă într-un loc periculos, abrupt, pentru a evita infecțiile și leziunile piciorului. De asemenea, nu uita să-i faceţi vaccinul împotriva tetanosului, în cazul în care pășește pe obiecte ascuțite și ruginite. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4958 secunde