Osteoporoza, inamicul principal al oaselor. Care sunt semnele ei

352
Osteoporoza, inamicul principal al oaselor. Care sunt semnele ei - fondosteoporoza2-1630594769.jpg

Articole de la același autor

Osteoporoza este o afecţiune a sistemului osos, care face ca oasele să devină tot mai slabe şi fragile. Medicii sunt de părere că orice factor de stres mecanic, oricât de mic ar fi el, precum o aplecare sau simpla acţiune de a tuşi reprezintă un real pericol pentru persoanele care suferă de osteoporoză şi poate cauza fracturi ale oaselor.

De cele mai multe ori, astfel de fracturi au loc la nivelul şoldurilor, al încheieturii mâinilor sau al coloanei vertebrale. Osteoporoza este o afecţiune care se instalează lent, pe parcursul a câţiva ani şi, de regulă, este diagnosticată după ce o lovitură provoacă o fractură. Afecţiunea caracterizată prin subţierea oaselor este mai frecventă la femeile trecute de menopauză, nu doare şi nu este însoţită de simptome evidente, mai mulţi ani la rând.

Potrivit dr. Ruxandra Georgescu, riscul de fractură creşte, iar la femeile de peste 50 de ani, pe fondul osteoporozei, riscul urcă până la 50%. Există, însă, măsuri pentru prevenirea ei, eficace şi în întărirea sistemului osos. Din păcate, cum spuneam, femeile au o predispoziţie mai ridicată să sufere din pricina osteoporozei, iar riscul creşte odată cu vârsta, mai ales în primii cinci, până la şapte ani după menopauză, când scăderea estrogenului poate avea drept consecinţă o pierdere de 20% a mesei osoase. Încurajator este că, deşi este posibil să prezentanţi factori de risc pentru osteoporoză (să aveţi istoric familial în care este prezentă boala, o siluetă fragilă şi subţire, antecedente de menstruaţii neregulate şi/sau abundente, fumat sau consum excesiv de alcool, deficit de calciu şi vitamina D, sedentarism etc), şansele în favoarea prevenirii şi stagnării bolii sunt semnificative, dacă faceţi modificări în stilul de viaţă.

Semnele timpurii ale pierderii osoase sunt rare. Cel mai adesea, oamenii descoperă această manifestare în urma unei fracturi de şold, coloană sau încheietură. Anumite semne şi simptome pot, însă indica această pierdere osoasă: retragerea gingiilor, reducerea puterii de prindere. În acest sens, un studiu privind densitatea minerală a oaselor, realizat pe femei aflate în perioada post-menopauză indică faptul că reducerea puterii de prindere cu mâinile este asociată scăderii densităţii osoase. Mai mult decât atât, acest simptom este asociat şi unui risc crescut de căderi şi lovituri.

Deficitul de vitamina D şi vârsta duc cel mai des la apariţia bolii

„În acelaşi timp, pacienţii încep să aibă unghiile cât mai fragile şi casante. De fapt, sănătatea unghiilor este un indicator bun pentru cea a oaselor. Semnele timpurii ale osteoporozei sunt puţine şi greu observabile. Pentru a detecta afecţiunea în acest stadiu, este indicat să mergeţi la controalele medicale regulate, cu atât mai mult dacă aveţi un istoric de osteoporoză în familie. Care sunt principalele cauze de apariţie? Pierderea osoasă este o consecinţă inevitabilă a îmbătrânirii, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Densitatea minerală osoasă maximală este atinsă în jurul vârstei de 30 de ani, după acest maxim obţinut, pierderea osoasă se instalează gradat pentru ambele sexe, curba descendentă devine, însă, mult mai abruptă pentru femei, odată cu instalarea menopauzei. La apariţia osteoporozei contribuie numeroşi factori, cei mai frecvenţi fiind: deficitul de vitamina D sau calciu, vârsta înaintată, deficitul de estrogeni, sedentarismul, subponderabilitatea, consumul cronic de alcool, anumite medicamente”, a precizat medicul. Totodată, există o varietate de patologii care pot predispune la dezvoltarea osteoporozei, cum ar fi suferinţele endocrinologice (hipertiroidia, hiperparatirodismul, diabetul zaharat insulinonecesitant), bolile hematologice (mielom multiplu, hemofilia, talasemia), suferinţele gastrointestinale (bolile inflamatorii intestinale, gastrectomiile) şi, nu în ultimul rând, reumatologice (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, lupusul eritematos sistemic). 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3721 secunde