Concurs Otita acută la urechea mijlocie (otita medie)

3793

Articole recomandate

Infecția prinde timpanul și organele responsabile de transmiterea sunetelor spre urechea internă. De obicei, boala apare ca urmare a infecțiilor nasului, gâtului și sinusurilor care au fost neglijate de pacient sau tratate incorect. Otita medie se întâlnește mai frecvent la copiii mici și pe lângă microbii cauzatori, boala este favorizată de răceală, de infecțiile digestive, precum și de rezistența scăzută la infecții a copiilor.
La început, bolnavul simte în urechea bolnavă o jenă dureroasă, mai ales la un efort sau când se apleacă. Se plânge de vâjâituri în ureche, de înfundarea urechii și de scăderea auzului. Copiii mici, neputând comunica durerea, sunt indispuși și plâng.
Bolnavul (adult sau copil) trebuie văzut și tratat de medic în această fază deoarece puroiul format în urechea mijlocie poate pătrunde spre urechea internă și creier, iar boala trece în otită cronică.
Dacă nu se face un tratament eficient în această fază, boala evoluează spre otită supurată. Bolnavul are dureri mari de ureche și de cap, frisoane, febră 39-40 grade C, stare generală rea. Presiunea puroiului din urechea mijlocie poate sparge timpanul și atunci se scurge prin ureche un lichid purulent-sanguinolent.

Primul ajutor
Dacă bolnavul nu poate fi văzut de medic, se vor pune în ureche picături de Boramid de 3-4 ori în 24 ore. În lipsă, se picură în ureche 10 picături de glicerina boraxată 5% sau ulei comestibil încălzit (la copii, 5 picături). De asemenea, se dezinfectează nasul, se fac inhalații, gargară și se beau ceaiuri calde. Compresele calde, uscate (cărămizile încălzite, un săculeț cu sare încălzită) puse în jurul urechii calmează durerea.
Se pot lua antinevralgice. Dacă timpanul s-a perforat și există scurgeri din ureche se vor face spălături cu apă oxigenată, permanganat de potasiu l/oo, cloramină 1%. Bolnavul fiind culcat cu urechea bolnavă în sus, i se picură dezinfectantul până se umple urechea. Se așteaptă 10 minute, apoi bolnavul se întoarce cu urechea în jos pentru a se scurge lichidul. Se șterge pâlnia urechii cu un tampon de vată și se picură Boramid. Aceste spălături se repetă de trei – patru ori pe zi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6921 secunde