Pacient cu accident vascular, ținut patru ore în Unitatea de Primire Urgențe

1131
7
Pacient cu accident vascular, ținut  patru ore în Unitatea de Primire Urgențe - unitateprimireurgentespitaluljud-1338398704.jpg
Constănțenii care suferă o comoție cerebrală sunt supuși la o serie de teste medicale în Secția

de Primire Urgențe până când medicii pot stabili cu exactitate cauza atacului. Aceste proceduri durează, în funcție de caz, chiar

și câteva ore. Deși pacienții și rudele sunt disperați de timpul mare de așteptare, medicii

spun că procedurile

nu pot fi urgentate.

În Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța zeci de pacienți sunt tratați în fiecare zi și noapte de către cadrele medicale. Chiar dacă unii bolnavi sunt nemulțumiți că timpii de așteptare sunt, uneori, prea mari, cadrele medicale spun că sunt necesare anumite investigații înainte ca pacientul să fie internat.

Pacienții, nemulțumiți de numărul mic al cadrelor medicale

În noaptea de marți spre miercuri, un constănțean care a suferit un accident vascular a fost transportat de urgență la spital. Fiul bolnavului ne-a spus că tatăl lui, Ion D., în vârstă de 62 de ani, a fost nevoit să aștepte în jur de 20 de minute până când a fost preluat de salvare, iar în Secția de Primire Urgențe a mai așteptat câteva ore până când a fost internat.

"În jurul orei 23.40 am chemat ambulanța care a venit după vreo 20 și ceva de minute. După ce i-am ajutat pe șofer și pe singurul asistent de pe salvare să îl transporte cu targa pe tatăl meu, am ajuns la spital unde am mai așteptat încă jumătate de oră până când medicul de gardă a venit să îl consulte. O asistentă i-a făcut o electrocardiogramă, după care am așteptat aproape o oră și jumătate să i se recolteze sânge", ne-a povestit fiul lui Ion D.

Acesta a mai spus că în zona unde se efectuau analizele sanguine, în jur de 20 de persoane așteptau ca o singură asistentă să le recolteze sângele. "La momentul acela nu am văzut nicio infirmieră care să acorde îngrijiri medicale pacienților. Era o singură asistentă și aceea se ocupa de recoltarea probelor de sânge. Ar fi trebuit să fie mai multe cadre medicale acolo", mai spune bărbatul. În plus, fiul pacientului a precizat că după recoltarea de sânge, tatăl lui a fost transportat pe targă de aceeași asistentă și către tomograf, de unde a fost preluat de două infirmiere. Astfel, din momentul intrării la Urgență și până ce pacientul a intrat pe mâna unui medic specialist au trecut patru ore. Asta în condițiile în care bolnavul suferise un accident cerebral.

Medicii de la Spitalul Județean explică situația

După o conversație telefonică cu dr. Rodica Tudoran, șefa Secției de Primire Urgențe a Spitalului Județean Constanța, am aflat că numărul asistentelor medicale din unitate este suficient, la ora actuală.

"În prezent, infirmierele de pe tură sunt suficiente. Timpii de așteptare sunt uneori mai mari pentru per-soanele care suferă un atac cerebral deoarece trebuie să fie supuși unor anumite investigații. Trata-mentul acestor bolnavi începe din momentul în care au fost preluați de ambulanță și continuă în UPU, unde se fac analizele necesare. În funcție de acestea, medicii pot plasa pacientul în secția potrivită. Este mai simplu în primul rând pentru bolnav, pentru a efectua aceste analize înainte de a fi internat", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Tudoran.

Medicul a precizat că o persoană care a suferit un atac cerebral nu poate fi internată imediat cum ajunge în spital fără o electrocardiogramă, analize de sânge și fără rezultatele computerului tomograf. Cât despre perioada lungă de așteptare pentru recoltarea probelor de sânge, dr. Tudoran a menționat că unitatea dispune de un aparat performant, dar care procesează informațiile pe rând, pentru fiecare pacient în parte.

Medicul de urgență a ținut să precizeze că toate aceste analize sunt absolut necesare pentru ca bolnavul să primească îngrijirile medicale de care are nevoie.

Deficit de 20 de angajați la UPU Constanța

Unitatea de Primire Urgențe a SCJU se confruntă, de mai mult timp, cu un deficit de cadre medicale. Chiar dacă Ministerul Sănătății a decis, recent, deblocarea a 500 de posturi în domeniul sanitar, conducerea Spitalului Județean de Urgență nu a primit, încă, nicio înștiințare în acest sens.

"Deocamdată, deblocarea posturilor rămâne la nivelul ministerului. Noi nu am primit nimic, oficial, în acest context. Teoretic, în UPU avem un deficit de opt medici și 12 asistente medicale la ora actuală, dar ne-am descurca mai bine și cu 5 sau 6 medici în plus", a afirmat dr. Dan Căpățână, managerul SCJU Constanța.

Comentează știrea

Mariana
31 mai 2012
Desconsiderare

Intotdeauna gasiti motive, vorbiti despre deficitul de cadre, dar nu vorbiti niciodata de desconsiderarea, sfidarea crunta cu care va traati pacientii.

coni
31 mai 2012
medici putini

Si eu am stat cu infarct 45 de min. pana sa fiu bagat in seama in Medgidia.Era un singur medic.Medgidia nu are cardiolog de urgenta!!!!!!Mai adaugi si drumul pana la Cta si se face ora si ceva.

Fonduri UE
31 mai 2012
Fonduri UE

Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

:)
31 mai 2012
pt Mariana

Doamna Mariana.Nu cred ca ati vrea sa va puneti in locul angajatilor de acolo.Cred ca nu ati rezista nici macar o noapte la ce ritm se lucreaza acolo.In timp ce dumneavoastra stati probabil cu fundul pe un scaun intr-o institutie oamenii aia chiar muncesc si sunt printre putinii care o fac in tara asta.Nu fiti subiectivi.Doar ptr ca asteptati la rand in ordinea importantei cazurilor nu trebuie sa va determine sa judecati munca altuia.Sunt niste reguli bine puse la punct si un om care afost pe acolo isi da seama de asta.

Răspuns la: Desconsiderare
Adăugat de : Mariana, 31 mai 2012
Intotdeauna gasiti motive, vorbiti despre deficitul de cadre, dar nu vorbiti niciodata de desconsiderarea, sfidarea crunta cu care va traati...
UN APARTINATOR
1 iunie 2012
Da de "PAZA" ce ziceti????

Probali ca au mult de lucru, dar daca nu fac fata ...DEMISIA sunt destui oamenini care ar vrea sa munceasca. Iar conducerea ar trebui sa desfinteze acea paza care se poarta cu pacientii si apartinatorii acestora ca pe mosia lor sau parca am fi toti infractori. In cazul unui evenment poate fi solicitata Politia, Jandarmii, etc., in rest din ce bani sunt platiti cand bolnavii trebuie sa cumpere si banalul leocoplast, branula si sa nu mai spunem de medicamente???Numeni nu vine la spital de placere sau pentru ca nu are ce face acasa. De unde sunt platiti? Si a cui firma este? Cine primeste comisioanele???? SA TE FEREASCA DUMNEZEU SA AJUNGI ACOLO!!! (in urgenta spitalului judetean)

un cetatean....
6 iunie 2012
lipsa de personal....

Despre timpul de asteptare si lipsa de personal s a mai scris in presa si declaratiile celor din conducere de asemeni dar are vreunul din ei curaj sa isi lase pe cineva din familie la UPU sa vada exact ce se intimpla acolo fara sa intervina? sa vada ca de ex ca rezultatul unui tomograf in seara de 31/05/2012 facut la ora 1 noaptea a venit dupa 2 ore?ca persoana care a venit la UPU fiind mai grasuta nu vroia nimeni sa impinga targa?ca persoanele venite dupa ea plecau deja? si probabil mai sant destule alte nemultumiri ale celor ce ajung acolo si nimeni nu vrea sa le vada?

Paula
19 martie 2014
Chiul la stat

Chiul la stat ce chiul este in spitale daca au timp sa scrie pe net si sa citeasca ca sa citesc comentarile si articolu sa mai scriu imi ea 30 min vad ca angajati din spitale asta fac la locul de munca . Au prea mult chiul. Eu mucesc la patron nu la stat unde se sta si se face ca se munceste dar se trage chiulul si unde sunt 6-10 angajati pe un post. Nici la munca nici acasa nu am timp sa citesc presa si sa mai comentez dar se pare ca angajati de la stat au, timp liber in timpul muncii pe banii nostrii. Pai sa stau sa citesc 4 articole si sa mai comentez pe zi imi ea 2 ore, eu ajung rupta de foame si oboseala fac mancare pun masina de spalat fac temele 1 ora cu aia micii si apoi la culcare, sambata si duminica fac curatenie ies cu aia mici la plimbare , barbatul si el trebuie sa-i acord timp. Mai mai angajatilor publici din sistemul de stat unde se sta si se arde gazul,petardelo si manelistilor voi cand aveti timp sa mai stati pe net si sa cititi si comenta presa, si culmea nesimtiri pe banii nostri.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2049 secunde