Pilula de a doua zi - cea mai folosită metodă de contracepție de urgență

1856
Pilula de a doua zi - cea mai folosită metodă de contracepție de urgență - c1e0628c9308cd5456ad679ec647ed70.jpg
Dacă s-a întâmplat neprevăzutul, v-a luat valul și nu ați apucat să vă luați măsuri împotriva unei sarcini nedorite, medicina modernă a inventat contracepția de urgență. Este, într-adevăr, o măsură salvatoare, dar nu ar trebui utilizată decât ocazional, în caz de extremă urgență.

Contracepția de urgență este metoda contraceptivă de după, metoda momentelor de criză, în care îți dai seama că nu ai folosit niciun tip de contraceptiv sau ai folosit prezervativul, dar acesta s-a rupt ori a alunecat, sau ai uitat să iei pilula una sau mai multe zile. De asemenea, este o metodă contra-ceptivă în cazul în care actul sexual nu a fost unul dorit.
Pastila de a doua zi este o me-todă destul de eficientă de a te proteja împotriva unei sarcini nedo-rite și este o soluție mai puțin traumatizantă și mai puțin periculoasă decât avortul. Datorită felului în care acționează, pilula de a doua zi nu este considerată o metodă abortivă, deci nu presupune încălcarea anumitor principii religioase sau morale. Din păcate, nu toate femeile știu că ea există, iar dacă știu de ea, informațiile pe care le primesc nu sunt întotdeauna corecte. Dacă folosești inelul vaginal, iar acesta este scos în timpul actului sexual, dar tu îl pui la loc în trei ore, nu ai de ce să apelezi la contracepția de urgență. În ceea ce privește pilula de a doua zi, cea mai des utilizată metodă contraceptivă de după, medicii recomandă administrarea ei în primele 24-48 de ore după contactul sexual neprotejat.

Două doze la interval de 12 ore
Potrivit site-ului contraceptie-modernă.ro, toate femeile le pot lua în siguranță, cu condiția să se întâmple cât mai repede după ce vă dați seama că nu ați utilizat nicio altă metodă contraceptivă, sau că metoda contraceptivă utili-zată nu a funcționat cum v-ați fi așteptat. Pilula respectivă previne sarcina întârziind ovulația, și astfel, fecundarea. Ea acționează asupra endometrului, împiedicând implantarea și asupra transportului de spermatozoizi.
Există două tipuri de pilule pentru contracepția de urgență: pilule care conțin fie un hormon (pro-gestativ), fie doi (progestativ și estrogen). Primele au o eficiență de 99%, al doilea tip fiind eficiente în 98% din cazuri. Pilula de după conține două doze. Pe cea de-a doua o iei la 12 ore după ce ai luat-o pe prima. Nu ai de ce să iei mai multe doze decât cele necesare.

Efecte secundare asupra menstruației
Pilulele contraceptive de urgență pot cauza modificări ale sângerărilor vaginale, cum ar fi sângerări neregulate reduse cantitativ timp de una-două zile după utilizarea pilulelor, menstruația începe mai devreme sau mai târziu față de data estimată. De asemenea, pot cauza: grețuri, dureri abdominale, dureri de cap, dureri de sâni, stare de iritabilitate, vărsături. O altă metodă contraceptivă de urgență este inserarea unui sterilet cu cupru în primele cinci zile de la contactul sexual. Procedura este însă mai puțin plăcută și de aceea se apelează mai rar la ea. Este totuși indicată femeilor care vor să păstreze steriletul ca metodă contraceptivă.

Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală sau a infectării cu HIV
Puține persoane cunosc că există și contracepție de urgență în cazul infecțiilor cu transmitere sexuală. Dacă actul sexual, nu a fost unul dorit sau dacă prezervativul s-a rupt în timpul actului sexual poți merge de urgență la un medic specialist în boli infecțioase, un medic venero-dermatolog, unde poți solicita tratament preventiv. Acest lucru este valabil inclusiv pentru infecția cu HIV, tratamentul trebuind inițiat în primele cinci zile de la contactul sexual.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.424 secunde