Pancreatita acută reprezintă o inflamație bruscă a pancreasului, care poate varia de la o inflamație ușoară până la o necroză severă și extinsă a țesutului pancreatic, uneori asociată cu insuficiență multi-organică. Majoritatea cazurilor sunt moderate, având o rată de mortalitate sub 1%. În schimb, formele severe de pancreatită au o rată de mortalitate ce depășește 20%. În cazul pancreatitei, susţin medicii, enzimele care în mod normal sunt eliberate în tractul digestiv încep să atace pancreasul însuși. Glanda se inflamează și se umflă, iar acest proces conduce la eliberarea suplimentară de enzime în țesuturile învecinate și în sânge. Mai departe, acest proces de auto-digestie încetinește digestia normală și provoacă durere. Din păcate, şi alte funcții ale corpului pot fi afectate. Dacă episoadele de pancreatită sunt severe, prelungite sau recurente, pancreasul poate suferi deteriorări și cicatrizări permanente. În prezent, nu se cunoaște cu exactitate de ce enzimele pancreatice încep să atace pancreasul. Cu toate acestea, există mai mulți factori declanșatori care pot duce la pancreatită acută, iar una dintre cele mai frecvente cauze o reprezintă calculii biliari. O altă cauză majoră a pancreatitei este consumul excesiv de alcool. Deși majoritatea persoanelor care consumă alcool nu dezvoltă pancreatită, există cazuri în care unii indivizi fac această afecțiune după ingestia unor cantități mari de alcool. În plus, riscul crește și mai mult dacă alcoolul este consumat în combinație cu fumatul.