Răul de mașină sau de mare poate ascunde o boală psihică

1885
Urechea este principalul vinovat pentru apariția stărilor de rău, atunci când mergem cu mașina, cu avionul sau cu barca. Medicii spun că, în timpul deplasărilor, urechea internă este cea care îi transmite creierului informații referitoare la poziționarea noastră în spațiu. Urechea internă este cea care, prin receptorii situați în canalele semicirculare, oferă informații creierului asupra sensului de mișcare (sus-jos, dreapta-stânga, înainte-înapoi). Problema apare la persoanele care au anumite afecțiuni inflamatorii sau vascu-lare ale urechii interne și nu știu acest lucru. "În timpul călătoriei cu un mijloc de transport, urechea îi transmite creierului infor-mația că ne aflăm în mișcare. Atunci când urechea este afectată și șoferul pune o frână bruscă, persoana respectivă suferă o mișcare sacadată, care îi poate produce o senzație de greață sau amețeală", explică dr. Mihnea Pastia, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina.
Problema se complică atunci când persoanele cu "rău de mașină" citesc în timpul călătoriei, deoarece creierul nostru nu primește aceeași informație de la organele de simț. "Dacă nu primim aceeași informație, respectiv că ne aflăm în mișcare, de la orga-nele de simț, apare dezechilibrul cunoscut ca «rău de mișcare». De aceea, nu este indicat să realizăm alte activități în timp ce ne aflăm într-un autovehicul în miș-care. Urechea îi va transmite cre-ierului că noi suntem în mișcare, dar, dacă citim în acest timp, ochii ațintiți pe carte nu percep mișcarea, deci nu o confirmă și vor transmite o altă informație. Atunci apare dezechilibrul cunoscut ca «rău de mișcare»", precizează dr. Rodica Tănăsescu, președintele Asociației medicilor de familie din București. Așadar, răul de mașină provine dintr-un așa-zis conflict de informații primite de la ureche și ochi.

Atacul de panică, o cauză a răului de mașină
O a doua cauză în apariția răului de mașină o reprezintă sfera psihicului. "Persoanele cu tulburări psihice, îndeosebi tulburări de echilibru, atacuri de panică, frică, anxietate, sensibilitate sunt mai predispuse la răul de mașină atunci când au loc mișcări bruște ale automobilului cu care călătoresc", spune dr. Liana Giurgiuca, șeful secției IX de Psihiatrie, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia".
Persoanele care au rău de mașină, de avion, de mare sau de înălțime se confruntă cu aceleași simptome, respectiv - amețeală, greață, vărsături, transpirație, accelerarea bătăilor inimii și dificultăți de respirație.
În ceea ce privește vârsta, medicii spun că aceasta nu are un rol major în apariția afecțiunii. Răul de mașină poate apărea atât la copii, cât și la adulți. "Copiii sunt, în general, mai expuși și din cauza spaimei de necunoscut", precizează dr. Giurgiuca.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8083 secunde