Ridurile nu au leac

381
Ridurile nu au leac - e1211459822ee5480519c6642b42bac8.jpg
Pe măsură ce înaintăm în vârstă devenim mai înțelepți, vedem lumea cu alți ochi. Însă există ceva pentru care am dori ca timpul să stea în loc și să rămânem mereu tineri: ridurile. Ele ne fac viața mai amară, mai ales nouă femeile, și ne aduc aminte zi de zi, de câte ori ne uităm în oglindă, că timpul nu iartă pe nimeni.

Unele femei se admiră cum îmbătrânesc frumos, altele își cumpără poțiuni dintre cele mai scumpe care promit astuparea ridurilor, iar cele mai curajoase apelează la seringă sau bisturiu pentru a se menține tinere. În realitate, apariția ridurilor este un proces absolut normal cu explicații științifice, dar fără vindecare. Mulți oameni de știință își bat capul cu fenomenul îmbătrânirii însă niciunul nu a găsit leacul.
Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, celulele epidermului (stratul exterior al pielii) devin mai subțiri și mai puțin aderente, ceea ce micșorează considerabil grosimea pielii. Potrivit sfatulmedicului.ro, scăderea aderenței intercelulare duce la creșterea pierderilor de apă la nivelul barierei cutanate, ducând la tendința pielii de a se usca. Numărul de celule epidemice scade cu 10% cu fiecare decadă ce trece, iar ritmul lor de înmulțire este din ce în ce mai scăzut, ceea ce conduce la diminuarea capacității de reparare a pielii.
Efectele îmbătrânirii sunt considerabile și la nivelul dermului: nu numai că acesta se subțiază, dar și cantitatea de colagen produsă scade, iar fibrele de elastină se deteriorează. Aceste modificări ale structurii intime a pielii conduc la apariția ridurilor. Tot la nivelul dermului, glandele sebacee se măresc, dar produc din ce în ce mai puțin sebum, iar numărul glandelor sudoripare scade, ceea ce duce la accentuarea tendinței pielii de a se usca.
Joncțiunea dermo-epidermică se aplatizează, ceea ce face ca pielea să devină mai fragilă și mai puțin rezistentă. Mai mult, și concentrația de nutrienți disponibili pentru hrana epidermului scade prin diminuarea suprafeței de contact dintre epiderm și derm; procesul de reparare a pielii este de asemenea alterat. Adipocitele se micșorează odată cu înaintarea în vârstă; această modificare contribuie la apariția ridurilor, întrucât scade cantitatea de țesut adipos care servește ca suport pentru învelișul cutanat.

Mimica, prietenul ridurilor
Mișcările mușchilor mimicii stau la baza apariției ridurilor și scăderii elasticității pielii. Liniile de încruntare de la nivelul frunții și aspectul de "labă de gâscă" de la nivelul unghiului extern al ochilor apar ca urmare a contracției repetate și a uzurii mușchilor expresiei faciale, mușchi care acționează predominant în aceste zone. De aseme-nea, forța gravitațională face ca laxitatea tegumentară să devină din ce în ce mai aparentă, ceea ce conduce în final la apariția aspectului de "fălci" și a aspectului de "pleoape căzute".

Soarele amplifică semnele bătrâneții
Expunerea la radiațiile ultraviolete din spectrul luminii solare este responsabilă de 90% dintre manifestările îmbătrânirii premature a pielii. Efectele razelor ultraviolete devin vizibile începând cu cea de-a treia decadă de viață și depind atât de doza totală de radiații ultraviolete primită de piele pe parcursul anilor prin efect de sumare, cât și de tipul de pigmentație a pielii, proprie fiecărei persoane.
Soarele cauzează subțierea epidermului și apariția unor leziuni cutanate numite keratoze actinice, carcinoame bazocelulare sau carcinoame spinocelulare.
La nivelul dermului, razele soarelui cauzează ruperea fibrelor de colagen și acumularea de fibre anormale de elastină. Aceste modificări apar și în pielea îmbătrânită, dar într-o mai mică măsură decât în pielea expusă cronic la lumina soarelui. Odată cu acumularea elastinei modificate se produc în cantități crescute și niște enzime numite metaloproteinaze, enzime care în mod normal remodelează pielea expusă la soare prin remodelarea fibrelor de colagen.
Din anumite cauze care nu sunt cunoscute în totalitate, aceste enzime produc și distrugerea fibrelor de colagen, ceea ce determină dezorganizarea fibrilelor cu apariția de keratoze solare. Atunci când procesul anormal de remodelare se repetă de foarte multe ori, la nivelul pielii își fac apariția ridurile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7956 secunde