"S-a terminat cu operațiile riscante! După 30 de ani putem opera și noi civilizat"

838
2

Articole de la același autor

De peste 30 de ani, constănțenii care suferă de sinuzită sau chiar cancer, și-au asumat, ca și medicii care au intrat în sala de operație din cadrul secției O.R.L., un risc imens având în vedere că instrumentele medicale folosite sunt absolut rudimentare. Lucrurile se vor schimba însă, odată cu cele mai noi investiții care aduc echipamente medicale de ultimă generație cu ajutorul cărora medicii vor reduce mare parte din riscurile post-operatorii.

Pacienții, operați în condiții optime

Nu puține au fost situațiile în care medicii au operat în "orb", pacienții constănțeni care sufereau de afecțiuni din sfera O.R.L. asta pentru că instrumentarul medical nu a mai fost înlocuit de peste 30 de ani, spun chiar medicii, iar toate intervențiile s-au realizat într-un mod extrem de riscant pentru pacienți.

"Ne confruntăm cu probleme legate de instrumentele chirurgicale foarte vechi și extrem de uzate, cu care nu mai lucrează nicio clinică sau spital din țară. Trebuie să știți că de aproximativ 30 de ani nu s-a investit nimic, nu s-a făcut nimic în această secție, dar cu eforturile conjugate ale Universității "Ovidius"și ale conducerii spitalului, în sfârșit, beneficiem de un instru-mentar modern, în domeniul chirurgiei endoscopice rino-sinuzale. Vestea bună este că, de ieri ni s-au adus o parte din aceste echi-pamente, urmând să completăm ulterior toată trusa. Este vorba despre instrumentar pentru intervenții nesângerânde sau foarte puțin sângerânde, pacienții beneficiind de o perioadă de spitalizare minimă de 24 de ore, intervenția fiind total endoscopic, fără linii de incizie, fără nici un prejudiciu facial, iar trusa este compusă din mijloace de investigație ale nasului, ale sinusurilor, ale cornetelor nazale. Avem și o freză mică cu care se face polipectomia nazală care până acum era o manevră extrem de sângerândă, avem și un electro-cauter de ultimă generație pe care deja l-a pus în funcțiune.

Valoarea totală a acestei investiții se ridică undeva la aproximativ 30.000 de euro, din care s-au achiziționat deocamdată 23.000 de euro, urmând să se aprobe încă 6000 pentru a completa instrumen-tarul. Până acum făceam aceste intervenții cu instrumente rudimentare, adică fără a avea un control endoscopic al nasului sau al sinusurilor mergeam pe orb", a declarat dr. Dănuț Dincă, șeful secției O.R.L. din cadrul Spitalului Județean Constanța.

Medicii s-au pregătit pentru a manevra noile instrumente

Medicul spune că a fost nevoie de o pregătire specializată pentru a învăța să manevreze aceste noi instrumente, cursuri pe care le-au urmat atât în țară, cât și în străinătate.

"Am fost personal la cursuri de specializare pentru că acest instrumentar cere o anumită experiență și pregătire pe care am fost bucuros să mi-o pot însuși. Și pentru că suntem doar doi medici care ope-răm în clinică, așteptăm începutul anului universitar pentru a scoate posturi de specialiști pe care să putem să îi trimitem la specializare, la București și pe care, ulterior, să îi cooptăm în echipă. Sper ca de acum înainte operațiile efectuate să nu mai fie unele riscante și pline de complicații și ca pacienții să poată beneficia de ele aici, la Constanța. Sper să nu ne mai lovim de situația de până acum, în care am fost nevoiți să reducem activitatea pentru că efectiv ne plecau pacienții în altă parte din cauza condițiilor", a completat medicul.

Comentează știrea

Victor
19 septembrie 2013
Operatia in constanta

Aparate avem.Nu avem medici care sa le folosească.Spitalul e dotat cu angiograf.Cu acest aparat se pot face embolizari la ficat,operație de care medicii de aici nu o fac.Se merge la București sau Viena.Nu dotarea e problema ci medicii.

keithel
19 septembrie 2013
Vrajeala locala

La fel ca si celelalte doua sectii(cardiologie si ortopedie),aparate au fost cumparate, dar medicii din Spitalul de Urgenta Constantean,nu se pricep la interventii "soft",deoarece, au studii medicale facute in Constanta,la FF.Din aceasta cauza, bolnavii din Constanta,au inteles faptul ca,cel mai bun medic este trenul spre Bucuresti,Turcia sau Austria...

Articole pe aceeași temă

Luni, 16 Septembrie 2013
Stire din Sănătate : Post medical la Spitalul Medgidia
Pagina a fost generata in 0.8927 secunde