La Constanța

Concurs Sângele donat este prelucrat cu aparatură de acum 20 de ani

337
Sângele donat este prelucrat cu aparatură de acum 20 de ani - a8b4e1711d6984d13cb9050939f14dc3.jpg

Articole de la același autor

Donarea de sânge salvează vieți. Victimele accidentelor rutiere sau bolnavii supuși intervențiilor chirurgicale au nevoie de transfuzii cu produse sanguine pentru a supraviețui. În aceste condiții, este greu de înțeles de ce nu se investește în echipamentele medicale pentru colectarea și prelucrarea sângelui.
Numărul donatorilor de sânge a crescut în ultimii ani, semn că oamenii au înțeles că pot salva, cu un strop de sânge, o viață. În schimb, centrele de transfuzii sanguine duc lipsă de echipamente medicale, iar sediile nu au mai fost renovate de ani buni.
În această situație se află, bineînțeles, și Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța. Aici ar fi nevoie de o centrifugă performantă, pentru separarea produselor de sânge. Centrul dispune de două centrifugi, dar au deja o vechime de aproape 20 de ani.
"Dacă s-ar defecta, ne-am întoarce la transfuzarea totală a sângelui, nu doar a produselor sanguine de care are nevoie pacientul. Din punct de vedere medical, nu este niciun risc pentru bolnavi, dar va însemna că nu vom mai putea să separăm sângele în plasmă și trombocite", ne-a declarat dr. Alina Dobrotă, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine.
De necesitatea achiziționării acestei aparaturi a fost informat și Institutul Național de Hematologie, de care aparține centrul. Dar răspunsul transmis a fost sec: nu sunt bani pentru niciun fel de investiții. Trebuie menționat că o centrifugă costă în jur de 30.000 de euro.

Acoperișul trebuie reparat urgent!
Se resimte, de asemenea, nevoia unor reparații ale clădirii unde își desfășoară activitatea Centrul de Transfuzii Sanguine. Se pare însă că nici pentru acestea nu sunt fonduri, așa că, la fiecare ploaie, sediul centrului se inundă.
"Este nevoie de repararea urgentă a acoperișului și o tot spunem din 2007. Nu s-a rezolvat până acum așa că, la fiecare ploaie, se infiltrează apa prin ambulatoriul de Oncologie și suntem inundați. Am făcut apel către Consiliul Județean Constanța, în speranța că, în cadrul reparațiilor la Spitalul Județean, se vor aloca fonduri și pentru reparația acestui acoperiș", a completat dr. Alina Dobrotă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7584 secunde