Sângerarea nazală abundentă, semnal de alarmă pentru boli grave

25343

Articole de la același autor

Ne speriem dacă, din senin, ne curge sânge din nas. Alarmați, nu știm dacă este cazul să apelăm la medic. Specialiștii spun că trebuie să ne îngrijorăm dacă episoadele se repetă, dar și în cazul in care cantitatea de sânge este mare.

Dr. Florian Stoian, specialist în medicină internă, ne-a explicat că epistaxisul (scurgerea sângelui din nas) este o afecțiune legată de sfera ORL, dar poate apărea și ca urmare a unor boli grave. Cauzele de apariție pot fi legate de scăderea numărului de trombocite (celule sanguine care au un rol important în coagularea sângelui). Sângerarea nazală în cantități mari apărea la bolnavii cu leucemie, ciroză hepatică. De asemenea, hemoragia poate apărea și în cazul cardiacilor, atunci când tensiunea arterială crește foarte mult.
Există persoane care manifestă o sensibilitate exagerată. La acestea, scurgerea sângelui din nas apare și după folosirea batistei. Sensibilitatea este dată de existența unei "pete vasculare" la nivelul nasului.
Dr. Stoian a precizat că sângele se poate scurge pe nări, în exterior, dar și în gură, situație în care pacientul trebuie să se prezinte neapărat la medic pentru a beneficia de îngrijirile necesare.
Sângerările nazale pot fi mici, medii sau masive, în cazul în care avem de-a face cu o cauză legată de scăderea numărului de trombocite, situație în care pot apărea sângerări și la nivelul gingiilor.
În caz de hemoragie nazală, pacientul trebuie să stea în repaus, culcat - a precizat dr. Stoian. "De obicei, epistaxisul se oprește spontan. În cazul în care sângerarea continuă, pacientul trebuie să se prezinte la un cabinet ORL", a spus medicul.
Dacă sângerarea este abundentă, iar pacientul are și alte simptome -transpirație, puls mărit - este neapărată nevoie să se prezinte la un cabinet medical.
Pacienții care manifestă o sensibilitate crescută din cauza "petei vasculare" trebuie să meargă la medic pentru cauterizare.
De asemenea, persoanele cu hiper-tensiune arterială trebuie să își ia tratamentul și să mănânce fără sare, pentru a evita apariția sângerărilor nazale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8198 secunde