Secretul pentru a scăpa de acnee

885
Secretul pentru a scăpa de acnee - bb7e53ad8914adfe7cee9bf39bff7308.jpg
Cea mai frecventă problemă a tenului, care afectează, invariabil, viața fiecăruia, este acneea. Poate să apară la orice vârstă, dar adolescenții sunt cei mai afectați, pentru că reprezintă un motiv în plus de stânjeneală și anxietate. Acneea poate fi tratată și chiar prevenită, dacă se ține cont de câteva sfaturi ale medicilor.

Acneea apare din cauza "înfundării" canalului excretor al glandelor sebacee. Glanda continuă să secrete, dar sebumul nu ajunge până la suprafața pielii, astfel că are loc o creștere în volum a glandei, care la un moment dat se sparge. Iar secreția ajunge în struc-tura pielii. Zonele cele mai afectate sunt fața, gâtul, pieptul, spatele și umerii.
Cât privește factorii care duc la apariția acestei probleme, dr. Gheorghe Nicola, medic dermatolog, a arătat că sunt diverși: factorul genetic (dacă părinții au avut acnee, copiii îi vor moșteni), dezechilibrul hormonal (acneea apare în special în perioadele pre sau post-menstruale), microbii, stresul, lipsa odihnei.
Apariția acneei poate fi prevenită sau, dacă suferiți deja, fenomenul poate fi ameliorat prin respectarea unor reguli simple.

Nu exagerați cu spălatul
Pielea trebuie să fie curată, așa că spălați zonele predispuse la acnee de două ori pe zi. Aveți grijă ce produse folosiți: evitați săpunurile și gelurile care conțin multe substanțe chimice și sunt "agresive" față de piele. Alegeți mai bine un săpun delicat și folosiți apa călduță. Săpunurile nu trebuie să conțină uleiuri și pot fi neparfumate. Le aplicați cu vârful degetelor și frecați cu grijă. Este chiar mai bine așa decât folosind bureți, care pot răni pielea. Nu exagerați însă cu spălatul, căci și excesul irită pielea deja expusă acneei.

Nu puneți mâna pe față
Evitați să vă atingeți prea des fața cu mâinile. Microbii sunt unul dintre factorii principali de agravare a acneei, iar mâinile murdare sunt transportul sigur al acestora către fața dumneavoastră. Transpirația poate înrăutăți acneea, de aceea, se recomandă să o îndepărtați ușor cu apă.

Alimentația nu afectează acneea
Multe adolescente se privează de la ciocolată sau alte produse preferate pentru că au auzit că sunt responsabile pentru apariția petelor pe față, a coșurilor și a punctelor negre. Nimic mai neadevărat, susțin medicii. Porii nu se blochează din cauza unor alimente care conțin grăsimi sau a ciocolatei, ci din cauza bacteriilor. Dacă o persoană vrea să aibă pielea curată, nu înseamnă că trebuie să se abțină de la pizza sau de la dulciurile preferate.
Pe de altă parte, dacă se observă o intensificare a fenomenului după consumul unor alimente, este bine să fie evitate.

Prea mult soare face rău
La fel, este un mit faptul că soarele ajută la curățarea pielii. Din contră, razele ultraviolete predispun la apariția cancerului de piele, la îmbătrânire prematură și riduri.

Nu stoarceți coșurile!
Un obicei nesănătos este și stoarcerea pustulelor cauzate de acnee (a coșurilor). Deși pare o rezolvare rapidă și eficientă, medicii atrag atenția că vă înșelați: acest proces nu face decât să cauzeze mai multe probleme, căci întârzie vindecarea și crește riscul apariției cicatricelor. În plus, sebumul infectat poate fi împins mai mult în piele și poate provoca inflamații suplimentare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2662 secunde