Semnal de alarmă de la pacienți: tratamentul cu interferon riscă să sufere întreruperi

182
Semnal de alarmă de la pacienți: tratamentul cu interferon riscă să sufere întreruperi - semnaldealarma-1528026111.jpg

Articole de la același autor

Tratamentul cu interferon ar putea suferi întreruperi în perioada următoare, ceea ce ar pune în pericol viața pacienților cu probleme la ficat. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) trage un nou semnal de alarmă cu privire la posibila discontinuitate a asigurării tratamentului cu interferon free pentru pacienții cu hepatită C. 


Pe data de 10 mai, pe site-ul CNAS a fost publicat în transparență decizională documentul numit "Proiect Ordin privind modelul de contract, metodologia de negociere, încheiere și monitorizare a modului de implementare și derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat". Deși se specifica o perioadă de 10 zile pentru observații, nici până în prezent nu a fost publicată forma finală a ordinului. Având în vedere că actualele contracte exprimă într-o lună, iar termenul prevăzut negocierilor este de 60 de zile, întreruperile în tratamentul cu interferon free vor fi inevitabile. 


Ministerul Sănătății și CNAS nu au anunțat când ar putea începe noul contract astfel încât pacienții și medicii sunt în așteptare. 


"La presiunile venite din partea pacienților, am făcut mai multe apeluri către Ministerul Sănătății și CNAS pentru a ni se comunica stadiul în care se află discuțiile și negocierile privind începerea noului contract. Nu am primit niciun răspuns oficial. Temerile noastre sunt că pacienții cu hepatită C vor aștepta și anul acesta până la punerea în aplicare a noului contract. Să nu uităm că bolnavii au trebuit să suporte și întreruperi de jumătate de an în trecut. De aceea, facem apel către autoritățile competente pentru a nu mai ajunge în astfel de situații disperate pentru pacienți și pentru a asigura o perioadă cât mai scurtă între contracte", a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO. 


Lipsa predictibilității duce la numeroase probleme pentru medici și pacienți, una dintre acestea fiind legată de faptul că nimeni nu știe ce se va întâmpla cu dosarele aflate în pregătire pentru bolnavii eligibili să fie tratați cu interferon free. Ca și în trecut, vor exista pacienți care, din cauza întreruperilor dintre cele două contracte, vor trebui să-și refacă o parte din analize și, cu toate că au fost diagnosticați cu virusul hepatitic C, nu vor intra automat pe tratament. 


Asociația Pacienților mai atrage atenția că, fără o bună funcționare a circuitului "screen&treat", campaniile de testare nu vor fi eficiente cu adevărat, iar obiectivul României de eliminare a hepatitelor până în anul 2030, conform OMS, va fi imposibil de atins. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4037 secunde