Sexualitatea la femeia gravidă. Relaţiile intime sunt benefice cuplului

585
Sexualitatea la femeia gravidă. Relaţiile intime sunt benefice cuplului - fondsexualitategravide2-1648824830.jpg

Articole de la același autor

Sarcina este o stare fiziologică prin care majoritatea femeilor trec cel puțin o dată în viață. Starea de graviditate era în trecut starea fiziologică normală a femeii, deoarece metodele de contracepție nu erau cunoscute și nu se aplicau pe scară largă în cadrul populației generale. Astfel, femeia tânără, fertilă, era mai tot timpul gravidă.

Specialiștii sunt de părere că sexul este permis pe tot parcursul unei sarcini normale. De fapt, din punct de vedere al libidoului, doar o mică parte dintre femei își pierd apetitul la propriu. Potrivit dr. Lucian Șerbănescu, medic primar obstetrică-ginecologie, marea majoritate a gravidelor prezintă o creștere a libidoului și doar teama „de a nu răni copilul” manifestată atât la femeia gravidă, cât și la partenerul acesteia. Din acest motiv, cuplul are tendinţa să rărească sau chiar să înceteze contactele sexuale. „Sunt studii care arată că peste 60% dintre femeile gravide au un apetit sexual mai mare decât înainte de a fi însărcinate, o mare parte dintre acestea experimentând în timpul sarcinii orgasmul multiplu. Această stare de hiperexcitabilitate este o urmare a creșterii titrurilor sangvine de estrogeni și progesteron. Organele genitale sunt puternic vascularizate în timpul sarcinii, fapt ce crește excitabilitatea lor. Sânii cresc în volum, mameloanele devin mai sensibile, excitabilitatea vulvo-vaginală crește, iar lubrifierea naturală în timpul actului sexual este mai bună”, a precizat medicul.


Principalele beneficii ale activității sexuale în timpul sarcinii sunt: întărește relația de cuplu, crescând atât încrederea reciprocă a celor doi parteneri, cât și dorința de a descoperi și experimenta noi plăceri. Pe de altă parte, reduce valorile tensiunii arteriale și stresul gravidei, scăzând astfel riscul accidentelor vasculare cerebrale sau chiar a infarctului miocardic. Nu în ultimul rând, sexul ajută gravida să se odihnească mai bine, reducând episoadele de insomnie deseori întâlnite la femeile gravide. Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care atât oxitocina, cât și endorfinele cerebrale eliberate pe parcursul actului sexual, cât mai ales în timpul orgasmului, pot trece bariera feto-placentară inducând fătului o stare de bine.

Totodată, fătul se obişnuiește mult mai bine cu vocea tatălui, legătura emoțională dintre el și acesta devenind mai puternică pe parcursul copilăriei și chiar a întregii vieți. Atenţie, însă! Trebuie totuși evitate contactele sexuale „în forță”, cu penetrare profundă, contacte ce pot declanșa așa numitul efect Ferguson (hiperexcitarea colului poate duce la contracții uterine dureroase) sau pot duce chiar la ruperea membranelor, punând în pericol evoluția sarcinii. Dr. Ramona Mihaela Stroe consideră că activitatea sexuală în timpul sarcinii nu este doar permisă, ci chiar benefică atât relației de cuplu, cât și dezvoltării normale psiho-emoționale a viitorului copil. „Sfătuim pacientele să discute în amănunt aceste probleme cu medicul lor curant ginecolog pentru a exclude eventualele riscuri ce pot complica sarcina. Principalele complicații obstetricale ce interzic contactul sexual pe timpul sarcinii sunt: antecedente de avort spontan sau nașteri premature; sângerarea pe calea vaginală după contactul sexual; placenta jos inserată (praevia); incompetența cervico-istimică (col slăbit, ce se poate dilata ușor crescând riscul de avort sau de naștere prematură). Acestora li se adaugă sarcina multiplă (gemelară, tripleți, cvadrupleți, etc) şi orice situație în care contactul sexual creează disconfort, sângerări vaginale sau contracții uterine dureroase la femeia gravidă”, a completat medicul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7583 secunde