Sifilisul, "cadou" de la mamă, la naștere

2590
Sifilisul,

Articole de la același autor

România se numără, în prezent, printre țările în care incidența bolilor cu transmitere sexuală este ridicată. Afecțiunea cu cea mai largă răspândire este sifilisul. În județul Constanța, o creștere alarmantă a cazurilor a fost înregistrată între anii 1989 - 2001. În prezent, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală este în scădere. Mai este însă cale lungă până la eliminare sau până la a fi redus la un număr nesemnificativ, spun cadrele medicale. În primul rând, pentru că românii nu au încă obiceiul să se prezinte periodic la medic, pentru controale de rutină.
De exemplu, sunt cazuri de constănțence care află că sunt bolnave de sifilis după ce rămân însărcinate și se prezintă la examinările obligatorii. Anul trecut, potrivit dr. Gheorghe Nicola, șeful Clinicii de Dermato-Venerologie din cadrul Spitalului Județean Constanța, au fost depistate 30 de constănțence cu sifilis, iar de la începutul acestui an, alte șase femei au fost confirmate cu această boală. Aceste femei provin din mediul rural și, din cauza nivelului scăzut al educației și a lipsei de informare, nu se prezintă periodic la medic.
Trebuie precizat însă că, și în ceea ce privește gravidele cu sifilis, incidența este în scădere. În anii trecuți, numai în Constanța erau descoperite peste 150 de cazuri.

Ce se întâmplă cu fătul
Gravidele diagnosticate cu sifilis trebuie să urmeze cu strictețe tratamentul impus de medicii venerologi, pentru a nu transmite boala fătului. Dacă este transmis, sifilisul poate duce la afecțiuni congenitale și chiar la decesul copilului. "Transmiterea infecției sifilitice de la mamă la făt este o gravă problemă, iar consecințele sunt catastrofale, în cele mai multe cazuri ducând la decesul fătului", a declarat medicul specialist.
Totodată, dacă nu este tratat corect, sifilisul duce la avort spontan, naștere prematură sau aducerea pe lume a unor feți morți. În cazul în care supraviețuiesc, copilașii sunt purtători ai virusului și fie mor în primele zile de la naștere, fie au malformații congenitale.
Mai sunt situații când bebelușii par perfect sănătoși la naștere. Nu înseamnă însă că nu vor dezvolta boala mai târziu în viață. "Nou-născuții sunt numai aparent sănătoși. Vor dezvolta, peste câțiva ani, ceea ce denumim sifilis congenital tardiv", a mai afirmat dr. Nicola.
Pot face boala și copiii femeilor care s-au tratat pentru sifilis înainte de a rămâne însărcinate. De aceea, se impune urmărirea în-deaproape a sarcinii.
În Constanța, bebelușii născuți de mame cu sifilis fie s-au născut morți, fie au murit la câteva zile.

Evoluția sifilisului
Sifilisul are o evoluție în patru stadii, dintre care doar ultimul (dar în care deja nu se mai poate interveni medical) dă semne de îngrijorare. În primele trei, deși există simptome, sunt atât de banale, că nici nu sunt luate în seamă. În primă fază, apare un șancru dur la nivelul organelor genitale, care dispare după vreo trei săptămâni. Apoi, bolnavei îi apar pe întreg corpul pete roșii-maronii, purulente. Dar și acestea dispar de la sine, fără să lase cicatrice, după aproximativ trei săptămâni. Al treilea stadiu este al sifilisului latent - bolnavul nu mai resimte niciun simptom, posibil pentru zeci de ani. Boala nu a dispărut însă, ci este în continuare contagioasă.
În ultimă fază, sifilisul este prezent deja în toate organele, afectează inima și vasele de sânge, dă tulburări mentale, orbire, afecțiuni ale sistemului nervos.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 25 Noiembrie 2010
Stire din Social : Ne pierdem neurochirurgii!
Pagina a fost generata in 0.4985 secunde