Noi concedieri la Spitalul Județean Constanța

3181
Noi concedieri la Spitalul Județean Constanța - 7b15ea145db76c5c862ff4d0c263dbbd.jpg
Aproximativ 240 de angajate ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța urmează să fie disponibilizate, prin externalizarea serviciului de curățenie. Conducerea spitalului susține că se ia această măsură pentru a economisi din fonduri, dar și pentru că pacienții nu sunt mulțumiți de curățenia din spital.

În ultimele luni ale lui 2010, au fost disponibilizați peste 250 de salariați din Spitalul Județean Con-stanța: medici, asistente medicale și personal auxiliar. S-au făcut economii, recunoaște dr. Dan Căpățână, managerul spitalului. Măsurile luate anul trecut nu sunt însă suficiente. Reorganizarea unității spitalicești continuă, și în acest an, iar o primă măsură este externalizarea serviciului de curățenie, ceea ce va însemna concedierea a 240 de îngrijitoare. Spre deosebire de celelalte externalizări (a bucătăriei și a laboratorului), când oamenii disponibilizați puteau alege să rămână în cadrul spita-lului, ca angajați ai firmelor concesionare, de data aceasta dr. Căpățână a anunțat că nu se mai pune problema ca personalul să fie preluat de firma care va prelua serviciul.

"Nu pot să oblig firma să preia 240 de angajate"
Potrivit managerului, sunt prea multe angajate pentru a "obliga" o firmă privată să le preia. "Pregătim documentația, cred că în cursul acestei săptămâni va fi gata de publicare, pentru licitația de achiziționare a serviciului de curățenie. Dar, trebuie explicat foarte clar că nu există firmă în România care să preia 240 de angajate. A, că o parte dintre ele vor fi preluate, cu siguranță se va întâmpla. E normal ca oricine va veni să folosească oamenii care cunosc spitalul, care știu ce pretenții au medicii. Dar dincolo de acest aspect, nu pot să garantez că vor prelua personalul. Nu putem să-i obligăm să ia 240 de oameni. În cazul acesta, nu va veni nimeni. E o glumă și noi vorbim de eficientizarea unui sistem", a declarat dr. Dan Căpățână, pentru "Cuget Liber".

În spital nu este curat
Medicul a precizat că respectă, astfel, cadrul legal și în plus, interesul conducerii spitalului este să asigure curățenia în spital. Iar în prezent, există reclamații din partea bolnavilor, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care s-a ajuns la externalizare (pe lângă nevoia realizării de economii). "Să ne uităm la ce spun pacienții, oamenii obișnuiți din spital: nu este curat! Sunt nemulțumiți că sunt toaletele murdare, că nu sunt spălate holurile. Eu vreau să cumpăr un serviciu la o anumită calitate. Mai departe, cu cine o fac, este treaba lor", a mai afirmat dr. Căpățână.
Intenția conducerii îi nemulțumește pe angajați. Surse din spital ne-au spus că, prin concedierea îngrijitoa-relor, va avea de suferit inclusiv modul în care sunt îngrijiți pacienții. "Firma de curățenie care va veni doar asta va face: curățenie. Dar îngrijitoarele le mai dau o mână de ajutor asisten-telor, mai aduc materialele, îi cară pe bolnavi. Numărul asistentelor și infirmierelor este insuficient, dacă sunt date afară și îngrijitoarele, abia se vor descurca", spun cadrele medicale.

Sindicaliștii se opun
Pe de altă parte, reprezentanții Sindicatului "Sanitas" Constanța susțin că externalizarea unor servicii dintr-o unitate sanitară presupune urmărirea unor pași. Iar printre aceștia se numără și asigurarea că firma concesionară va prelua personalul. Dar, și de această dată, susțin sindicaliștii, conducerea spitalului nu ține cont de aceste prevederi legale. "Există o lege specială pentru externalizare, pe care conducerea spitalului nu o aplică. Personalul trebuie preluat, pentru o perioadă de cinci ani", a declarat, pentru "Cuget Liber", Violeta Caraivan, liderul Sindicatului "Sanitas" filiala Spitalul Județean.
De altfel, sindicaliștii se întâlnesc astăzi, la ora 12,00, cu membrii comitetului director al spitalului pentru a discuta pe marginea externalizării. "Abia mâine (n.r. astăzi, 15 februarie) discutăm pe marginea planului de măsuri care trebuie luate, aspect care, după câte se observă, nu s-a respectat. Știam că urma să fie externalizat serviciul, dar sindicatele nu au fost consultate înainte de a se stabili detaliile", a adăugat reprezentantul "Sanitas".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 25 Noiembrie 2010
Stire din Social : Ne pierdem neurochirurgii!
Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010
Stire din Social : "Nu suntem Dumnezei în alb"
Pagina a fost generata in 0.2579 secunde