Simptome ale cancerului, prea des trecute cu vederea

3012
Simptome ale cancerului, prea des trecute cu vederea - b0ae5f576d23bc199eff354905655929.jpg
Cancerul este afecțiunea care sperie cel mai mult în prezent, mai ales că milioane de persoane sunt diagnosticate, anual, cu diverse tipuri de neoplazii. Specialiștii atrag atenția însă că afecțiunea poate fi tratată, dacă este depistată din timp. Simptomele pot fi observate, cu puțină atenție, încă din fazele incipiente ale cancerului.

Cele mai multe tipuri de cancer pot fi tratate, condiția fiind ca neoplaziile să fie depistate din vreme. Motiv pentru care, subliniază specialiștii, sunt importante măsurile preventive și efectuarea controalelor medicale atunci când apare un disconfort medical.
Cancerul are simptome care îl face detectabil în stadiile precoce, ne-a declarat dr. Dana Pleș, medic primar oncolog, șeful Secției de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. "Pentru majoritatea cancerelor, simptomatologia de debut nu este însă una spectaculoasă, precum în cazul urgențelor chirurgicale", a explicat medicul. Din contră, simptomele pot fi aparent banale, putând fi asociate cu alte afecțiuni, benigne și, în unele cazuri, cu o evoluție care nu îngrijorează. "Ele trebuie să fie însă un semnal de alarmă atunci când sunt persistente, se repetă în timp și nu răspund la tratamentele obișnuite", a adăugat dr. Dana Pleș.

Balonarea poate indica un cancer ovarian
Printre semnalele transmise de organism, care pot avertiza asupra dezvoltării unei tumori cancerigene, dar care trec nebăgate în seamă, se numără scăderea semnificativă în greutate și lipsa poftei de mâncare. De cele mai multe ori, pierderea kilogramelor în plus fără a depune efort este motiv de bucurie. Medicul atrage atenția că, din contră, ar trebui să ridice semne de întrebare și se impune efectuarea unei consultații, căci poate semnala un cancer de stomac sau de pancreas. Cele două simptome pot apărea și în cazul existenței hipertiroidismului (glandă tiroidă hiperactivă) sau a unor infecții virale.
Unele simptome ajung să fie considerate normale, dat fiind că bolnavii se confruntă aproape zilnic cu ele. Astfel este și cazul balonării. Specialistul a subliniat că balonarea nu semnalează întotdeauna o afecțiune benignă ce poate fi soluționată cu schimbarea alimentației, ci poate fi un simptom al cancerului ovarian. Motiv pentru care, dacă balonarea se menține pe parcursul mai multor săptămâni, trebuie consultat medicul curant. Același demers se impune și în cazul constipației, urinării frecvente, durerilor abdominale, căci pot indica neoplazii la nivelul tubului digestiv.

Hemoragiile vaginale la menopauză, simptome pentru cancerul uterului
Hemoragiile dintre menstruații sunt adesea ignorate, în special de femeile aflate la premenopauză, considerând că apar ca urmare a modificărilor hormonale prin care trece organismul lor. Aceste sângerări nu sunt însă normale și pot indica dezvoltarea unui cancer al uterului. "Un alt simptom este și reapariția menstruației după menopauză", a adăugat dr. Dana Pleș.
Cancerele cutanate sunt semnalate prin modificările apărute la nivelul pielii, prin alunițe, negi sau alte pigmentări ale tegumentului.
Alunițele cu potențial malign au un aspect neuniform, multicolor, cu margini neregulate și contur difuz, sângerează sau cresc foarte rapid în dimensiuni de la o zi la alta. Cancerul de piele poate fi rezolvat cu succes dacă pacienții se adresează în timp util medicului, a atras atenția specialistul. Pe de altă parte, cu cât trece timpul iar leziunea se mărește, cu atât crește riscul ca ea să devină inoperabilă.

Dificultățile în deglutiție sau indigestia, semnal al cancerului de stomac
Disfagia sau dificultatea la înghițire poate fi un indicator pentru cancerul esofagian. Tot așa cum, a arătat medicul, poate semnala și o esofagită sau refluxul gastroesofagian, care nu sunt la fel de periculoase pentru organism. Dificultatea în deglutiție apărută la produsele alimentare solide, mai ales în cazul bucăților de carne, și care evoluează treptat, pe parcursul unor luni, este cea care trebuie să îngrijoreze cel mai mult.
Indigestia apare într-o serie destul de largă de situații fiziologice, inclusiv în graviditate. De cele mai multe ori, ea este trecătoare. Dacă totuși persistă, consultul de specialitate se impune, a subliniat dr. Dana Pleș. Cele mai frecvente tipuri de cancer care se însoțesc de indigestie sunt cele de stomac și esofag.
Modificările la nivelul cavității bucale, precum apariția unor pete albicioase pe mucoasa bucală sau pe limbă trec, la fel, neluate în seamă în fazele incipiente. Ele sunt considerate însă stări premaligne ale cancerului oral.
Nu ignorați nici oboseala. Senzația de epuizare nu trimite pe nimeni cu gândul la prezența unei neoplazii. Cu toate acestea, medicul a arătat că deși este un simptom nespecific, astenia este unul dintre cele mai frecvente semne ale dezvoltării unui cancer. Mai grav este că apare în special atunci când boala este avansată
Alte simptome sunt modificările la nivelul sânilor (de formă, de consistență), tusea persistentă sau febra, expectorațiile cu sânge.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3657 secunde