Sindicaliștii nu agreează ca Ministerul Sănătății să coordoneze CNAS

324
Reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară nu văd oportun ca Ministerul Sănătății să coordoneze Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituție care, în opinia sindicaliștilor, ar trebui să fie în subordinea parlamentului.

Potrivit sindicaliștilor, trecerea CNAS în coordonarea ministerului ar demonstra că demisia fostului ministru al Sănătății ar fi fost "o simplă bătălie politică pentru monopolul banilor Casei".

"Chiar dacă pare paradoxal, riscăm să asistăm la o dublă naționalizare a unor bunuri obștești. Un astfel de gest ar face inutile toate măsurile de reformă și pseudoreformă luate în timpul fostului ministru, anulând esența descentralizării, din pricina căreia au avut de suferit pacienții și salariații sistemului. Vedem astfel că interesele de grup sunt mai presus decât ale cetățenilor, negocierile politicienilor reducându-se la o bătălie pentru controlul resurselor. Sperăm că nu aceasta este esența Legii sănătății, la care se lucrează în secret în diferitele cercuri ale puterii. Considerăm că interesele pentru sănătatea națiunii trebuie separate de alte tipuri de interese, individuale sau sociale. Este timp să terminăm cu statutul Casei ca tampon financiar pentru găurile bugetului, smulgând astfel sistemul sanitar din sărăcia în care este aruncat în mod continuu de guvernanți. Sănătatea nu mai poate fi obiectul negocierilor dintre diferitele partide politice, veșnic sacrificată în interesul personal al politicienilor. Solicităm ca banii Casei să nu mai fie folosiți atât pentru a acoperi măsuri sociale, pe care statul le aruncă în spinarea asiguraților acestui fond, cât și pentru a servi diferitelor tipuri de interese financiare", spun reprezentanții Federației, potrivit NewsIn.

Sindicaliștii sunt de părere că CNAS trebuie să beneficieze de mai multă autonomie față de Executiv, și nu de o accentuare a subordonării, pentru ca asigurații să aibă garanția bunei utilizări a contribuțiilor pe care le plătesc. "În acest sens, credem că este oportună trecerea Casei în subordinea Parlamentului și asigurarea conducerii ei de către un Consiliu de administrație cu o componență tripartită, care să asigure corecta reprezentare a asiguraților", mai spun cei de la Solidaritatea Sanitară.

Trecerea CNAS în coordonarea Ministerului Sănătății, cu președintele Casei ca secretar de stat în subordinea ministrului, a fost anunțată de autorități odată cu numirea noului ministru de resort. CNAS ar urma să-și păstreze autonomia financiară, însă ministrul Sănătății va putea monitoriza cum se cheltuiesc banii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6241 secunde