Sindromul de alergie orală poate apărea în orice sezon al anului

169
Sindromul de alergie orală poate apărea în orice sezon al anului - fondalergii1-1655487844.jpg

Articole de la același autor

În lumea în care trăim, există tot felul de persoane, unele mai sensibile, altele cu un sistem imunitar mai puternic. Pentru prima categorie, sindromul de alergie orală este un tip de reacție de hipersensibilitate apărută în urma consumului unor alimente crude. Nu știți cum se manifestă?

În primul rând, reacțiile alergice sunt afecțiuni destul de frecvente, care pot afecta pe oricine. În general, ele apar atunci când organismul recunoaște o substanță ca fiind dăunătoare sau străină și declanșează un răspuns imun. Potrivit dr. Mădălina Mihoc, această formă de alergie tinde să apară după consumul unor fructe și legume. Cel mai des, afectează copiii și adolescenții, dar și adulții. Simptomele sale sunt incomode, de aceea este necesar să se evite consumul alimentelor declanșatoare.
 

„Acest sindrom de alergie orală reprezintă un tip de alergie alimentară care apare imediat după consumul unor fructe, legume și nuci. În principiu, este cunoscut și sub denumirea de sindromul polen-hrană, asta din cauza posibilelor reacții încrucișate. Cum spuneam, reacția este cauzată de unele proteine care sunt prezente în alimente. Deseori, persoanele care au alergie la polen au și sindromul de alergie orală. În plus, se crede că acești oameni au șanse mai mari de a avea reacții mai severe, cum ar fi șocul anafilactic. În ceea ce priveşte simptomele prezentate de persoanele cu sindromul de alergie orală, acestea apar la câteva minute după consumarea unui aliment declanșator. Manifestările clinice sunt adesea limitate la buze, gură, limbă și gât. Unul dintre simptomele principale este mâncărimea sau usturimea în oricare dintre structurile menționate. În acelaşi timp, pot apărea și alte disconforturi, cum ar fi următoarele: roșeața buzelor, umflarea gâtului și a buzelor, arsură în gură, conjunctivită și rinită alergică, urticarie”, a explicat medicul.
 

În unele cazuri, umflarea gâtului poate fi atât de gravă, încât îngreunează respirația. Aşa că, dacă vă confruntaţi cu astfel de situaţii, solicitați imediat asistență medicală, deoarece poate fi un semn de anafilaxie. Alte cauze posibile și declanșatoare includ alergenii responsabili de dezvoltarea sindromului de alergie orală, care se găsesc în alimentele vegetale crude, cum ar fi fructele și legumele. De fapt, lista alimentelor care pot provoca această afecțiune este foarte lungă. Alimentele declanșatoare variază în funcție de alergia la polen. Polenul de mesteacăn, iarbă și ambrozie ies adesea în evidență. Alimentele asociate cu această alergie sunt următoarele: merele, căpșunile, pepenele galben, morcovii, migdalele, roșiile, arahidele, cartofii etc.

Cum puteţi deosebi acest sindrom de o altă alergie? Sindromul de alergie orală poate fi foarte asemănător cu alergia la polen și cu alergia alimentară. Cu toate acestea, are anumite caracteristici care îi permit să fie diferențiat de aceste patologii. În primul rând, simptomele lui pot apărea în orice moment al anului, atât timp cât este consumat un aliment declanșator.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.283 secunde