Sindromul metabolic poate fi prevenit. Fiţi mai atenţi la mâncare şi faceţi mişcare!

157
Sindromul metabolic poate fi prevenit. Fiţi mai atenţi la mâncare şi faceţi mişcare! - fondsindromulmetabolic3-1654696524.jpg

Articole de la același autor

Kilogramele în plus nu aduc decât probleme, asta este clar. Pe lângă faptul că este unul dintre declanșatorii sindromului metabolic, excesul de greutate poate duce și la boli grave, așa că trebuie să fiți foarte atenți ce mâncați și să faceți mișcare în mod constant. În acest sens, sindromul metabolic este denumirea dată setului de patologii (hipertensiune arterială, modificări ale glucozei și trigliceridelor și obezitate) care include rezistența la insulină.

Această rezistență la insulină înseamnă că glucoza ingerată nu poate fi folosită corespunzător de țesuturi și transformată în energie. De exemplu, pancreasul produce exces de insulină care ajunge în sânge. Mai mult decât atât, excesul de insulină determină creșterea nivelului de trigliceride, scade colesterolul bun (HDL), crește colesterolul rău (LDL) și îngreunează eliminarea grăsimilor ingerate.
 

Partea proastă este că întregul proces declanșează riscul de diabet, în special de tip 2, precum și boli cardiovasculare, fiind una dintre principalele cauze de deces din lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sindromul metabolic afectează foarte multă lume, fiind determinat de factori genetici și asociat direct cu obezitatea. Desigur, a subliniat dr. Maria Ciobanu, și alți factori pot contribui la apariția acestuia, cum ar fi lipsa exercițiilor fizice, vârsta și modificările hormonale. Insulina, însă, este un hormon secretat de pancreas, funcția sa principală fiind aceea de a controla nivelul zahărului din sânge. Prin urmare, atunci când există rezistență la insulină, unele celule nu o folosesc corect și nivelul glucozei din sânge crește. Acest lucru, la rândul său, duce la o creștere suplimentară a insulinei.
 

Unele consecințe pe care le poate produce sindromul metabolic sunt: risc crescut de coagulare a sângelui, hipertensiune arterială, grăsime abdominală, trigliceride la niveluri mai mari sau egale cu 150 mg/dl. La acestea se adaugă glicemia mare. Cum să preveniți rezistența la insulină? Recomandările pentru prevenirea și, dacă este posibil, inversarea acestui sindrom vizează, în special, reducerea excesului de greutate corporală. „Faceți activitate fizică. Mergeţi pe jos sau faceţi exerciții fizice (nu mai puțin de 30 de minute pe zi) de cel puțin cinci ori pe săptămână. De asemenea, este necesar a reduce tensiunea arterială şi să mâncați sănătos, cu un aport mai mare de fructe, legume, cereale și nuci. Obligatoriu, renunțați la fumat și la consumul de băuturi alcoolice”, a explicat medicul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4527 secunde