Concurs Sistemul medical românesc este în pragul colapsului, potrivit BBC

223

Articole recomandate

Într-un documentar în care amintește despre infecțiile stupide, morțile absurde, exodul cadrelor medicale și neputința sistemului, într-o țară în care nimeni n-ar vrea să ajungă pacient, BBC arată că sistemul medical românesc este în pragul colapsului.
Analiza BBC pornește de la celebrul caz din primăvară al Ameliei Antoniu, prim-solista Teatrului de Operetă, care a fost la un pas de moarte după ce a contractat o infecție, în spital, în timpul unei operații de rutină. Reportajul BBC amintește și de cazul lui Cristian Grigore, băiețelul de nouă ani care, ajuns cu un braț fracturat la spitalul din Slatina, a murit patru zile mai târziu, în urma unei infecții. Tatăl lui Cristian a povestit că medicii pur și simplu l-au ignorat. Familia a fost nevoită să cumpere analgezice din propriul buzunar, apoi i-au dat medicului șase dolari, tot ce își puteau permite. "Dacă aș fi avut bani, s-ar fi întors acasă. I-ar fi salvat viața", i-a spus tatăl corespondentului BBC.
Cazuri precum acestea arată cât de bolnav este sistemul sanitar românesc, se afirmă în documentarul BBC.
România cheltuiește pe sistemul medical mai puțin decât orice țară din Uniunea Europeană, adică 3,6% din Produsul Intern Brut (PIB), iar din cauza celei mai grave recesiuni înregistrate vreodată intenționează să cheltuiască și mai puțin. Această subfinanțare cronică și exodul medicilor pune în pericol pacienții, apreciază BBC. În țara noastră, spitalele au datorii mari, iar uneori nu își pot permite să cumpere unele medicamente sau echipamente medicale de care au nevoie. De multe ori rămân fără lucruri esențiale, ca antibiotice sau copci.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4423 secunde