Stimularea magnetică transcraniană, indicată în afecțiunile sistemului nervos central

1188
Stimularea magnetică transcraniană, indicată în afecțiunile sistemului nervos central - fondstimularemagnetica1-1658235542.jpg

Articole de la același autor

Stimularea magnetică transcraniană este o metodă sigură de stimulare cerebrală, utilizată tot mai des de medici din întreaga lume, și acum, și la Constanța. Aceasta reprezintă o metodă neinvazivă, neiradiantă, care pătrunde toate țesuturile, având impact atât la nivelul sistemul nervos central, cât și la nivelul sistemului nervos periferic.

Mai mult decât atât, terapia la care facem referire este o formă nedureroasă de activare a creierului, în care un câmp magnetic în schimbare este utilizat pentru a declanșa curent electric într-o anumită zonă a creierului, prin inducție electromagnetică. Stimularea magnetică transcraniană a dovedit că are potential terapeutic asupra sistemului nervos central în cazul bolilor neurologice sau a diferite tulburări psihice. Potrivit dr. Any Axelerad, este cea mai cunoscută procedură folosită pentru tratamentul depresiei, rezistentă la tratamentul farmacologic. Procedura poate fi utilizată în diverse afecțiuni ca terapie de primă intenție sau în asociere cu tratamente medicamentoase, fiind o alternativă pentru pacienții cu rezistență la medicamente sau la pacienții care nu obțin rezultatele dorite cu tratamentele clasice. „Cercetările legate de stimularea magnetică transcraniană sunt încă în curs de evoluţie, iar beneficiile terapiei sunt din ce în ce mai cunoscute. În ultima vreme, stimularea magnetică transcraniană s-a dovedit a fi un instrument util de tratament în cazul adulţilor, dar totodată este un tratament sigur şi eficient pentru copii şi adolescenţi. Studiile clinice arată că este autorizat pentru tratarea adulţilor, având un profil de siguranţă similar, atunci când este utilizat pentru copii şi adolescenţi. Pe baza cercetărilor, procedura este sigură pentru utilizarea ca tratament pentru depresie la adolescenţi, fiind introdusă în anul 1985 pentru a studia căile motorii la subiecţi, în timpul dezvoltării normale şi la pacienţii cu tulburări neurologice. Acest instrument neurofiziologic care cercetează funcţia cortexului motor, poate oferi informaţii despre maturizarea neuromotorie tipică, dar şi despre mecanismele care stau la baza deficitelor de abilităţi motorii la copiii cu dizabilităţi de dezvoltare. Toate aceste informaţii pot pregăti terenul pentru identificarea unor intervenţii eficiente pentru aceste tulburări, fără să joace rolul unui instrument de diagnostic pentru diversele afecţiuni. Aceste modificări ale anumitor parametri reflectă povara bolii sau pot ajuta la îmbunătăţirea evoluţiei. Totodată, aceasta reprezintă tratamentul pentru o paletă largă de subiecţi, fiind utilizată la persoanele cu migrenă, depresie, anxietate, atacuri de panică, boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroză multiplă, accident vascular cerebral, traumatisme cerebrale, epilepsie, schizofrenie, autism, tulburare bipolară, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări comportamentale, durere cronică. La acestea se adaugă sindromul de burn-aut şi stresul posttraumatic”, a declarat medicul.

De asemenea, s-au dovedit beneficiile acestei terapii şi la subiecţii sănătoşi, unde rezultatele au prezentat un impact important în cazul celor cu dependenţă de nicotină sau în cazul consumatorilor cronici de alcool, dar şi un beneficiu pentru îmbunătăţirea cognitivă, reducerea stresului, îmbunătăţirea capacităţilor de concentrare şi a performanţelor sportive.

Un alt aspect remarcabil al acestei proceduri, este faptul că este folosită şi în reabilitarea neuro-motorie, respiratorie sau sportivă. Dealtfel, ea se adresează inclusiv pacienţilor care rămân cu deficite motorii, tulburări de limbaj, de exemplu, în urma accidentelor vasculare cerebrale, dar şi pacienţilor cu spasticitate, atunci când discutăm despre scleroză multiplă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4958 secunde