Sunteți obez sau sforăiți? Aveți grijă la boala care ucide în somn!

565
Sunteți obez sau sforăiți? Aveți grijă la boala care ucide în somn! - 175f5b1414b0da4cc05f954e374a8649.jpg
Sindromul de apnee în somn este o afecțiune răspândită, dar care rămâne nediagnosticată, de multe ori, pentru că pacienții nu știu să recunoască simptomele. Dr. Doina Pîrîu, medic pneumolog constănțean, ne-a precizat că afecțiunea este caracterizată prin întreruperi repetate ale fluxului de aer naso-bucal, în timpul somnului. Printre semnele prin care poate fi recunoscută afecțiunea, trebuie să fiți atenți la: sforăitul puternic, ce durează de ani buni și care deranjează partenerul de viață, somn agitat și neodihnitor, micțiuni frecvente în cursul nopții, dureri de cap, dimineață, la trezire, oprirea respirației în timpul nopții, constatată de partener, transpirații nocturne. Alte simptome, care apar în timpul zilei, sunt: somnolență diurnă excesivă, tulburări de atenție și concentrare, oboseală, depresie, tulburări sexuale. Dacă boala nu este tratată, pot fi dezvoltate alte afecțiuni, cardiace, renale sau de metabolism. Se poate ajunge inclusiv la deces în timpul somnului.

Cum se pune diagnosticul
Referitor la diagnosticarea sindromului de apnee în somn, dr. Pîrîu ne-a declarat: "Când suspiciunea clinică de sindrom de apnee în somn este foarte mare, diagnosticul poate fi stabilit cu ajutorul poligrafului ventilator portabil. Aparatul se montează seara, pacientul doarme cu acest aparat, la domiciliul său, și îl returnează a doza zi. Parametrii înregistrați sunt fluxul de aer naso-bucal, efortul toracic, saturația oxigenului în sângele arterial, sforăitul, poziția corpului. Medicul interpretează datele obținute și stabilește dacă există un sindrom de apnee în somn și tipul acestuia".

Predispuși la apnee în somn
Persoanele predispuse să sufere de sindromul de apnee în somn și care ar trebui să aibă în vedere efectuarea unei poligrafii sunt: bărbatul de vârstă medie, obez, sforăitor și somnolent, suferindul de boli cardiovasculare și respiratorii, femeile ajunse la menopauză. "Nu doar pacienții obezi suferă de sindrom de apnee în somn, căci aproximativ 30% din pacienții cu sindrom de apnee în somn nu sunt obezi", a adăugat dr. Pîrîu. De asemenea, ar trebui să efectueze o astfel de investigație persoanele care au suferit un accident rutier, după ce au adormit la volan și personalul care răspunde de siguranța transporturilor rutier, aerian sau feroviar. Dacă suferă de această boală, riscul de a adormi în timpul serviciului este foarte ridicat și astfel este pusă în pericol siguranța călătorilor.
Cei interesați să afle dacă suferă de sindromul apneei în somn se pot adresa dr. Doina Pîrîu, pentru diagnostic și tratament. Pensionarii beneficiază de o reducere de 50% din prețul investigațiilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2637 secunde