Testări gratuite pentru a afla dacă aveți plămânii sănătoși!

158
Testări gratuite pentru a afla dacă aveți plămânii sănătoși! - fondbpoctestarigratuite-1383147099.jpg

Articole de la același autor

Toată luna noiembrie, constănțenii pot efectua spirometrii gratuite, pentru a afla dacă suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). "Simptomele sau manifestările bolii nu sunt întotdeauna evidente sau ușor de înțeles de pacienți, mai ales în stadiile de început ale bolii. De aceea, boala trece de multe ori neobservată și este descoperită abia în stadiile tardive. Mulți oameni cred că tușesc sau respiră mai greu pentru că fumează, pentru că îmbătrânesc sau pentru că s-au îngrășat", a explicat pentru "Cuget Liber" dr. Doina Pîrîu, medic pneumolog constănțean. 


De multe ori, pacienții întârzie să se prezinte la medic, chiar dacă tușesc și expectorează, considerând că sunt fenomene normale, asociate fumatului. Ei bine, medicul avertizează: nu sunt normale și "ar trebui să vă avertizeze că plămânii dvs. suferă și se îmbolnăvesc progresiv". 


"Tusea durează de obicei de mai mult timp, iar fumătorii o consideră o consecință normală. De fapt, «tusea fumătorului» este bronșita cronică, prima modificare care apare în evoluția BPOC, din cauza fumatului. Prin tuse organismul încearcă să elimine mucusul în exces, care apare ca urmare a iritării cronice a căilor respiratorii de către fumul de țigară sau de ceilalți factori care duc la apariția BPOC (pulbere, noxe etc)", a adăugat dr. Pîrîu. 


Totodată, oboseala și respirația dificilă sunt alte simptome. Acestea se accentuează în timpul efortului fizic și sunt cauzate de distrugerea structurii plămânilor și îngustării căilor aeriene. "Odată cu evoluția bolii, respirația grea se transformă în senzație de lipsă de aer, pe care pacienții o pot resimți și la eforturi minime, în timpul activităților de rutină, precum atunci când se îmbracă, când se încalță sau când își fac toaleta zilnică", a mai specificat medicul. 


Indiferent pe care dintre aceste simptome le resimțiți, se impune vizita la medicul specialist și efectuarea unei spirometrii. Pentru că, an de an, pe 20 noiembrie, se celebrează Ziua Mondială a BPOC, în luna noiembrie, Societatea Română de Pneumologie desfășoară o campanie de spirometrii gratuite (testări prin care se descoperă cât de afectați sunt plămânii). 


La Constanța, astfel de testări gratuite se vor desfășura, în perioada 1 - 30 noiembrie, la cabinetul dr. Doina Pîrîu, de pe Bd. Mamaia. Programări se fac la numărul de telefon 0721/285.696.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Cum ținem astmul sub control
Pagina a fost generata in 0.4896 secunde