Tuberculoza - între ignoranță și atacuri de panică

250
1
Tuberculoza - între ignoranță și atacuri de panică - tuberculozaintreignorantasipanic-1403195922.jpg

Articole de la același autor

Ancheta epidemiologică desfășurată la Palatul Copiilor din Constanța, privind îmbolnăvirile de tuberculoză, a stârnit panică în rândul constănțenilor, mai ales că au fost testați sute de copii. Referitor la această situație, dr. Vera Eniko Pall, cunoscut medic pneumolog constănțean, subliniază că testele nu înseamnă, obligatoriu, existența bolii. 


"Tuberculoza este o boală infecțioasă deosebită. Este determinată de un bacil care se transmite de obicei pe cale aeriană, infectează organismul, dar perioada scursă de la contaminare până la declanșarea bolii este de câteva luni și doar un procent de 10% dintre cei care au intrat în contact cu bolnavul dezvoltă boala. Restul de 90% poartă microbul «adormit» și pot face boala oricând pe parcursul vieții, dacă organismul este slăbit din diverse cauze: boli grave, cure de slăbire, stres, viață dezordonată, alcoolism, fumat, diabet zaharat etc.", a explicat medicul pneumolog. 


"Obligația sistemului sanitar public este ca atunci când se depistează un caz de tuberculoză, contacții bolnavului să fie controlați. Contacții cei mai vulnerabili sunt copiii, care încă nu au venit în contact cu bacilul și care, prin infecție recentă, au risc de a dezvolta tuberculoza în următoarele luni, în procent de 10%. Din acest motiv, sunt chemați la control cei care au intrat în contact cu bolnavul. Nu pentru că sunt bolnavi, ci pentru a depista pe cei care s-au infectat și a lua măsuri de prevenire a îmbolnăvirii!", a adăugat specialistul. 


"Informațiile difuzate în presă, pe fondul lipsei de cunoștințe medicale, creează panică în rândul populației, inflamează spiritele, pun presiune pe sistemul medical pentru o perioadă scurtă de timp, apoi intervine din nou nepăsarea, ignorarea celor mai elementare măsuri de igienă din partea populației, întârzierea prezentării pentru consult de specialitate a pacienților cu simptome respiratorii. Iar pe de altă parte, dăunează și reforma sanitară galopantă, care nu ține cont de specificul acestei boli și scurtea-ză perioada de spitalizare, lipsa susținerii bolnavilor de tuberculoză cu probleme sociale, lipsa măsurilor legislative, care să oblige bolnavul contagios să rămână izolat și să se trateze, pentru a nu mai răspândi boala", a mai subliniat dr. Vera Eniko Pall. 


În concluzie, medicul a precizat: "Nu cred că toată lumea trebuie să învețe medicina pentru a se feri de tuberculoză, dar recomand citirea poeziei «Bacilul Koch» a lui Topârceanu. Poate ar fi bine să fie învățată în clasele primare, ca o formă prietenoasă de educație sanitară".


Comentează știrea

Aleodor
20 iunie 2014
tupeisti

De ce cand a fost un caz de tbc pe undeva nu ati testat toata scoala ? Ce ati facut la palatul copiilor e incredibil... Trebuia sa distrugeti activitatea. In interesul bazinelor private sau e vreun interes imobiliar la mijloc ?!?! Sa va fie rusine, oricum, ca ati ajuns pana aici. Poate ne explica dna doctor de ce trebuia testat un copil care nu s-a suprapus niciodata cu profesorul suspectat....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5126 secunde