Statistici îngrijorătoare ale Societății Române de Nefrologie

Un român din zece suferă de o boală a rinichilor

974
Un român din zece suferă de o boală a rinichilor - 54896249c59acd568ee071229d0883c9.jpg
Tot mai mulți români sunt diagnosticați cu afecțiuni ale rinichilor, au constatat specialiștii nefrologi. În numeroase cazuri, boala este cauzată de diabet, motiv pentru care, la sfârșitul săptămânii trecute, specialiștii Societății Române de Nefrologie au lansat campania "Protejează-ți rinichii, controlează diabetul", ce se desfășoară în București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.

Începând din 2006, data de 11 martie prilejuiește, și în țara noastră, ca în alte aproape 100 de state, celebrarea Zilei Mondiale a Rinichiului. Cu ocazia acestei zile, specialiștii nefrologi atrag atenția asupra importanței evaluării periodice a rinichilor și asupra legăturii dintre bolile care îi afectează și alte suferințe.
Prezența unei boli renale înseamnă că rinichii pacientului nu mai funcționează normal de o bună perioadă de vreme. Funcția rinichilor este de a îndepărta reziduurile toxice din sânge și de a menține balanța dintre fluidele și sărurile din organism. Dacă nefronii (filtrele de la nivelul rinichilor) sunt deteriorați, devin nefuncționali, toxinele se acumulează în organism și este nevoie de tratament pentru eliminarea lor.
Dr. Liliana Tuță, medic nefrolog în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a arătat că, în numeroase situații, afecțiunile renale (litiaza sau pietrele la rinichi, insuficiența renală) apar ca efect secundar sau complicații ale bolilor cardiovasculare sau diabetului, în consecință, acești pacienți ar trebui să se prezinte periodic la control. Bolnavii diagnosticați cu bolile respective au un grad de afectare renală, pus pe seama evoluției medicinii care reușește, prin medicația și noile tehnologii, să prelungească speranța de viață.
În acest an, Ziua Mondială a Ri-nichiului este marcată prin desfășurarea campaniei "Protejează-și rinichii, controlează diabetul", care se desfășoară în perioada 8 - 11 martie în București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. Potrivit reprezentanților Societății Române de Nefrologie, în orașele menționate au fost amplasate puncte de informare și diagnosticare, pentru persoanele care doresc să-și verifice riscul de a dezvolta o afecțiune cronică la rinichi.

500 de constănțeni au insuficiență renală
În prezent, susțin reprezentanții Societății Române de Nefrologie, unul din zece români suferă de afecțiuni renale. Statisticile arată că peste două milioane de români au fost diagnosticați cu deficiențe ale rinichilor, dar numai aproximativ 8.000 dintre pacienți sunt tratați prin dializă sau au fost supuși unui transplant renal.
Pe listele medicilor nefrologi din Constanța sunt trecuți aproximativ 500 de pacienți cu insuficiență renală, iar jumătate dintre ei urmează proceduri de dializă pentru a putea supraviețui. Ceilalți sunt trecuți pe lista de așteptare. Totodată, doar 36 de bolnavi din județul nostru au fost supuși unui transplant renal, după ce au urmat ani buni tratament medicamentos pentru stabilizarea stării lor de sănătate.

Examenul de urină, suficient pentru a depista afecțiunea
Dr. Adalbert Schiller, președintele Societății Române de Nefrologie, descrie modul în care se dezvoltă afecțiunile rinichilor: "Inițial apare o leziune renală, iar dacă persistă, în lipsa unui tratament adecvat, se poate ajunge la scăderea funcției renale. În această situație, sunt două posibilități: dializa sau transplantul, pentru ca pacientul să nu moară". Leziunea renală inițială poate fi depistată printr-un examen de urină și prin determinarea creatininei din sânge. Dacă se constată o prezență crescută a proteinelor și albuminelor este semn că rinichii nu își îndeplinesc funcția corespunzător și este nevoie de tratament pentru a nu se ajunge la insuficiență renală cronică.

Factori de risc
Afecțiunile rinichilor sunt favorizate de o serie de factori: de alte afecțiuni, cum am menționat mai sus, dar și de ingerarea de antibiotice, analgezice sau antiinflamatoare în cantități mari. Pietrele la rinichi pot apărea și urmare a consumării de apă bogată în calciu (întâlnită în zona montană), de alimente precum carnea de vânat sau de organe, în exces.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3471 secunde