Zona Zoster afectează, în general, adulţii cu un sistem imunitar slăbit

244
Zona Zoster afectează, în general, adulţii cu un sistem imunitar slăbit - fondzoster-1666355295.jpg

Articole de la același autor

De foarte multe ori, zona Zoster este o boală care afectează adulții cu un sistem imunitar slăbit. Cunoscută și sub denumirea de herpes Zoster, aceasta este o infecție produsă de virusul varicelo-zosterian, care atacă nervii localizați sub piele. În general, principalele simptome cauzate de zona Zoster includ inflamațiile și apariția unor erupții asemănătoare bășicilor. De obicei, erupțiile apar de-a lungul nervilor, drept pentru care sunt foarte vizibile.

Persoanele care primesc acest diagnostic au o piele vizibil afectată, cu un aspect iritat, care este acoperită de bășici care urmează traseul nervilor. Din păcate, aceste bășici cauzează durere și senzații de arsură. Deși majoritatea pacienților sunt adulți, sunt și mulți adolescenți care experimentează episoade de boală, deși în cazul lor simptomele sunt mai blânde. Potrivit dr. Adriana Bondăreț, la populația vârstnică, în schimb, zona Zoster poate cauza complicații. „Persoanele adulte trebuie să ştie că virusul care declanșează boala este, de fapt, același care stă la baza varicelei. Altfel spus, acest microorganism nociv nu este niciodată eliminat din organism, ci rămâne în stare latentă și, în anumite circumstanțe, se poate reactiva la nivelul nodurilor nervoase. Desigur, nu toți pacienții care au avut varicelă vor suferi de zona Zoster. În mod normal, virusul se reactivează la persoanele al căror sistem imunitar a suferit alterări permanente. În ceea ce priveşte cauza problemei, aceasta ar putea fi înaintarea în vârstă, o altă afecțiune sau utilizarea anumitor medicamente. Partea bună este că nu este contagioasă, dar chiar şi aşa, pacienții pot transmite virusul varicelo-zosterian persoanelor care nu au suferit niciodată de varicelă, direct prin intermediul contactului direct cu bășicile”, a subliniat medicul.


De regulă, adulții cu vârsta peste 50 de ani sunt mai predispuși la apariția bolii decât restul populației, dar şi cei al căror sistem imunitar a fost compromis de virusul HIV sau au suferit de varicelă în primul an de viață sunt foarte vulnerabili. Durerea este cel mai evident simptom, aceasta putând surveni chiar și înainte de apariția bășicilor, deoarece virusul afectează nervii dermei.

De cele mai multe ori, bășicile apar la 1-14 zile de la primul episod de durere, această senzație putând fi ușoară sau severă. Primele simptome cauzate sunt: mâncărime, furnicături şi mai rar, febră, dureri de cap și disconfort general. Alteori, pacienţii se confruntă cu stări de disconfort gastrointestinal, dar principalul simptom al zonei Zoster este prezența bășicilor. Inițial, erupțiile vor fi minore, dar bășicile pot crește, îmbinându-se unele cu celelalte pentru a forma leziuni mari. Spre final, bășicile cresc în mărime în primele 3-5 zile, iar mai târziu se formează cruste, aceasta constituind faza de sfârşit a bolii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5048 secunde