Au învățat să ducă o viață normală

20 de femei seropozitive HIV din Constanța au devenit mămici

2523

Articole de la același autor

I-a îmbolnăvit sistemul sanitar. Drama lor a început înainte de Revoluție, în anii ’87 - ’88, când au fost infectați cu HIV prin transfuzii sanguine. De atunci poartă povara nemilosului virus.
Au trecut de vârsta majoratului și încearcă să ducă o viață normală, să-și întemeieze familii, să aibă copii. Totuși, societatea îi discriminează.

Vorbim despre persoanele infec-tate cu HIVSIDA, cărora le este foarte greu să beneficieze de servicii medicale. Mulți dintre ei, atunci când merg la medic, preferă să nu spună că sunt seropozitivi pentru a nu fi refuzați.
Pentru a nu mai întâmpina astfel de probleme, li s-a oferit o mână de ajutor. Centrul de copii româno - american, din Constanța, a de-venit, din toamna anului trecut, Centru de Excelență pentru tratarea persoanelor cu HIV-SIDA, în urma parteneriatului încheiat între Fundația "Baylor" - Marea Neagră și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Pacienții beneficiază de servicii stomatologice, ginecologice și de planificare familială. De asemenea, în cadrul centrului funcționează cabinete de pneumoftiziologie, consiliere psihologică și asistență socială.
Cabinetele sunt moderne, apara-tura este performantă, cadrele medicale foarte amabile, iar pacienții beneficiază de servicii medicale gratuit. "Pentru a de-monstra că suntem centru de excelență, noi ne propunem ca mai puțin de 5% dintre pacienții noștri să necesite spitalizare, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă o stare de sănătate foarte bună. De asemenea, transmiterea virusului de la mamă la făt trebuie să se situeze sub procentul de 2%", explică Ana-Maria Schweitzer, directorul "Baylor" - Marea Neagră.
Cei mai mulți dintre pacienți au înțeles necesitatea terapiei, iar în prezent duc viață normală și au decis chiar să aibă copii. În evidența Centrului de excelență se află 20 de nou-născuți. Specialiștii vor verifica dacă micuții sunt infectați. "Noi credem că nu sunt infectați", spune Ana-Maria Schweitzer. Mămicile seropozitive trebuie să stea sub atenta supraveghere a specialiștilor. Nasc obligatoriu prin cezariană și nu au voie să-și alăpteze copiii.
De cealalță parte, sunt și pacienți care renunță, pe parcurs, la tratament. "Unii spun că nu sunt pregătiți pentru această terapie, alții că efectele secundare sunt neplăcute. Spre exemplu, după 15 ani de tratament apare lipodistrofia, care este ireversibilă. Cei care renunță la tratament, însă, pot intra brusc în colapsimunitar", a explicat Ana-Maria Schweitzer.
În evidențele Centrului de Excelență figurează aproximativ 800 de persoane care urmează tratament. În ultima perioadă, 97 au fost evaluate, iar cinci au renunțat la terapie.
Persoanele seropozitive care au o stare de sănătate bună vin lunar la centru pentru a-și lua tratamentul. Analizele imunitare se fac o dată la 3 - 6 luni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8137 secunde