Surzii, refuzați la angajare

1605

Articole de la același autor

Persoanele cu deficiențe de auz întâmpină mari dificultăți atunci când vor să se angajeze, pentru că nu pot comunica normal. 599 de persoane cu deficiențe de auz sunt înregistrate la Filiala Teritorială a Surzilor Constanța. Dintre acestea, doar 60 au un loc de muncă. De asemenea, 328 de persoane sunt deja pensionate.

Le este foarte greu să se integreze pe piața muncii. Angajatorii nu îi acceptă. În astfel de condiții, mulți practică munca negru. Îi vedem, zilnic, prin autobuze sau restaurante. Ne pun în brațe diverse obiecte pe care sunt trecute prețurile, în speranța că vor reuși să le vândă.
Grație unui proiect care se va desfășura în acest an, activitatea acestor persoane va fi adusă în legalitate. Proiectul "Ocupare și integrare pentru persoane cu deficiență de auz" valorează 50.000 de euro, bani obținuți prin finanțare PHARE. "Proiectul urmărește pregătirea persoanelor cu deficiențe de auz în posturile de lucrător comercial și de îngrijitor la domiciliu. Unii deja practică activități de comerț, iar noi dorim aducerea acestora în legalitate", a declarat Grigore Ionescu, manager de proiect.
Persoanele înscrise în Asociația Națională a Surzilor, Filiala Constanța, și-au manifestat deja interesul pentru a participa la aceste cursuri. Cererea este mare. Cu toate acestea, doar 50 de persoane vor putea beneficia de pregătire. Cursurile vor fi ținute de specialiștii WorkTeam România.
Proiectul se derulează în colaborare cu Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Persoanele cu deficiențe de auz întâmpină foarte multe probleme. Unii dintre ei, chiar dacă reușesc să urmeze studii superioare, nu li se oferă niciun fel de șansă să se angajeze.
Marcela Vlad, director executiv al Filialei Teritoriale a Surzilor, ne-a relatat despre cazul unei tinere care a terminat Facultatea de Asistență Socială, dar nu a reușit niciodată să se angajeze.
Comunicarea cu semenii este principala problemă a surzilor. Ei pot înțelege ce li se spune doar în cazul în care cuvintele sunt traduse prin semne. În județele Constanța și Tulcea există un singur interpret de semne autorizat care poate înlesni comunicarea persoanelor surde cu cei din jur. Marcela Vlad spune că persoanele care au urmat cursuri de interpretare este mult mai mare. Cu toate acestea, persoanele respective nu au autorizație, deoarece pentru eliberarea acesteia este nevoie de o sumă destul de mare de bani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8523 secunde