3 decembrie - Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

7451
3 decembrie - Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi - persoanedizabilitati1699634337-1701587944.jpg

Articole de la același autor

Marcată în fiecare an la 3 decembrie, această zi a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992), prilej cu care s unt promovate şi implementate programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate, potrivit site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org.

 

Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, şi semnată de 180 de ţări, promovează drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi în vederea implementării Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 şi a altor formate internaţionale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acţiunile umanitare, Noua Agendă Urbană şi Agenda de acţiune de la Addis Abeba privind finanţarea pentru dezvoltare.

 

Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

 

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe accederea acestor persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, aşa cum se prevede în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care se angajează să "nu lase pe nimeni în urmă" şi recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Problemele specifice persoanelor cu dizabilităţi la care se face referire în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) privesc educaţia, creşterea şi ocuparea forţei de muncă, inegalitatea, accesibilitatea aşezărilor umane etc.

 

Conform site-ului UNESCO dedicat acestei zile, https://social.desa.un.org, în 2023, tema Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi este: "Uniţi în acţiune pentru a salva şi atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pentru, cu şi de către persoanele cu dizabilităţi". Tema din acest an le cere tuturor să lucreze împreună pentru a face lumea mai bună şi mai echitabilă pentru persoanele cu dizabilităţi, menţionează www.idpwd.com.au.

 

Programul principal al sărbătoririi Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi la sediul ONU din New York va include reuniunea de deschidere, discuţii şi evenimente culturale. Statele membre, organizaţiile societăţii civile şi sectorul privat sunt binevenite să îşi organizeze propriile evenimente pentru a sărbători Ziua Internaţională pentru a creşte gradul de conştientizare şi a promova drepturile şi perspectivele persoanelor cu dizabilităţi din întreaga lume.

 

La 11 iunie 2019, secretarul general al ONU, António Guterres, a lansat Strategia pentru incluziune a persoanelor cu dizabilităţi ("The United Nations Disability Inclusion Strategy"), în conformitate cu angajamentul său de a transforma Naţiunile Unite într-o organizaţie incluzivă pentru toată lumea, menţionează ONU.

 

"Persoanele cu dizabilităţi, atât în calitate de beneficiari, cât şi ca agenţi ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă şi durabilă şi pot promova o societate rezistentă pentru toţi, inclusiv în contextul reducerii riscului de dezastre şi a acţiunii umanitare şi al dezvoltării urbane. Guvernele, persoanele cu dizabilităţi şi organizaţiile reprezentative, instituţiile academice şi sectorul privat trebuie să funcţioneze ca o 'echipă' pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă", specifică sursa citată.

 

Secretarul general al ONU, António Guterres, a prezentat, în octombrie 2020, primul raport cuprinzător privind măsurile luate de sistemul Naţiunilor Unite pentru integrarea incluziunii cu handicap şi punerea în aplicare a strategiei de la lansarea sa.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în prezent, peste 1,3 miliarde de oameni, respectiv circa 16% din populaţia lumii, se confruntă cu anumite forme de dizabilitate, arată www.who.int. Potrivit datelor statistice, mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilităţi sunt copii, iar probabilitatea ca aceştia să se confrunte cu violenţa este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme. 80% dintre persoanele cu dizabilităţi trăiesc în ţări în curs de dezvoltare, conform Programului ONU pentru Dezvoltare. În 2022, OMS a lansat Raportul global privind echitatea în sănătate pentru persoanele cu dizabilităţi. Acest raport prezintă abordările şi acţiunile pe care ţările le pot întreprinde pentru a aborda inechităţile în materie de sănătate pe care le experimentează persoanele cu dizabilităţi.

 

Numărul persoanelor care se confruntă cu dizabilităţi este în creştere din cauza creşterii afecţiunilor cronice de sănătate şi a îmbătrânirii populaţiei. Dizabilitatea este o problemă a drepturilor omului, persoanele cu dizabilităţi fiind supuse unor încălcări multiple ale drepturilor lor, inclusiv prin acte de violenţă, abuz, prejudecăţi şi lipsă de respect din cauza dizabilităţii lor, care se intersectează cu alte forme de discriminare, bazate pe vârstă şi sex, printre alţi factori. Persoanele cu dizabilităţi se confruntă, de asemenea, cu piedici, stigmatizare şi discriminare atunci când accesează servicii şi strategii legate de sănătate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3764 secunde