Persoanele cu dizabilități nu vor mai primi pachete sociale de la UE nici anul viitor

378
Persoanele cu dizabilități nu vor mai primi pachete sociale de la UE nici anul viitor - fond-pachete-1699037806.jpg

Articole de la același autor

Anul acesta, atât la nivel național, cât și în județul Constanța, persoanele cu handicap nu au mai beneficiat de pachetele de la Uniunea Europeană. Persoanele selectate anul acesta pentru a beneficia de sprijin au fost acelea care au un venit minim garantat și cele ce primesc o alocație pentru susținerea familiei. Mai mult decât atât, categoria de persoane menționată este prima pe lista beneficiarilor, urmând ca, dacă rămân pachete la final, să fie distribuite și cetățenilor cu handicap. Conform normelor în vigoare, situația este posibil să se repete și anul viitor, întrucât Ordonanța de Urgență actuală rămâne valabilă.

Până în 2022, ajutoarele de la Uniunea Europeană ajungeau la persoanele cu handicap și cele aflate în situații vulnerabile. Este vorba despre pachete cu produse alimentare. Întrucât exercițiul financiar 2014 - 2020 s-a încheiat, încă nu se știe ce prevede în acest context cel actual, 2021 -2027.

Directorul Direcției Generale de Asistență Socială Constanța, Monica Poptile, ne-a explicat că acordarea ajutoarelor s-a realizat conform prevederilor Ordonanței de Urgență 84/2020. De asemenea, este posibil ca printre beneficiari să fi fost și persoane cu dizabilități.

„Acordarea ajutoarelor UE s-a realizat cu respectarea prevederilor OUG nr. 84/2020 cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia categoriile de beneficiari sunt: membrii familiilor şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; membrii familiilor beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Este posibil ca în categoriile de mai sus să fi fost și persoane cu dizabilități. S-a acordat un număr de 400 de pachete în termen de două săptămâni, începând cu 12 aprilie 2023”, a precizat directorul DGAS Constanța.

Fiecare pachet trimis de Uniunea Europeană cântărește 24 de kilograme și conține: făină albă de grâu (cinci pungi de 1 kg), mălai (patru pungi de 1 kg), paste făinoase (două pungi de 400 g), ulei (patru sticle de 1 l), zahăr (două pungi de 1 kg) și orez (patru pungi de 1 kg), conserve din carne de vită (cinci cutii de 300 g), conserve din carne de porc (trei cutii de 300 g), conserve pate de ficat de porc (cinci cutii de 200 g), borcane de compot de fructe (două borcane de 720 ml), gem de fructe (un borcan de 360 g) și gem de fructe dietetic (un borcan de 360 g).

De menționat că este interzisă vânzarea pentru toate produsele menționate care vin prin acest sprijin. Persoanele care sunt depistate punând spre vânzare produsele respective riscă sancțiuni uriașe și pot fi excluse din lista beneficiarilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6248 secunde