Cabinetele medicale şcolare funcţionează la cote de avarie. "Avem nevoie de posturi noi"

4090
În unitățile de învățământ preuniversitar din judeţul Constanţa funcţionează, la ora actuală, un număr de 81 de cabinete medicale şcolare, în condiţiile în care avem mii de elevi şi preşcolari care învaţă în unităţile resective. Pentru a acoperi cât mai multe instituţii de învăţământ, soluţia de criză a fost ca fiecărui cabinet să îi fie arondate şi alte școli și grădinițe, astfel încât toți preșcolarii și elevii să beneficieze, gratuit, de consultații și tratamente de medicină generală şi stomatologie.

Din păcate, ne confruntăm şi în acest an cu aceeaşi problemă: cabinete şcolare insuficiente şi deficit de personal. Chiar dacă cele care funcţionează sunt dotate cu tot ce le trebuie, cadrelor medicale tot le este greu să ajungă dintr-o parte într-alta, mai ales acum, când întreg oraşul este plin de gropi, şantiere în derulare şi înlocuiri de conducte de energie termică.

Aşa cum era de aşteptat, cel mai rău o duc școlile din mediul rural, la nivelul întregii țări existând foarte puţine cabinete medicale școlare. Așa că, la ţară, fiecare trebuie să se descurce cum poate, iar dacă durerea nu trece, urcă elevul în căruță sau în maşină și merg cu el la cel mai apropiat cabinet medical din zonă.

În prezent, ne-a declarat directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială (DGAS) Constanța, Monica Poptile, pentru anul şcolar 2023-2024, avem în cabinetele medicale şcolare, atenţie, numai 15 medici de medicină generală/ medicină de familie (13 în învăţământul preuniversitar și doi la cabinetele studențești). Acestora li se adaugă 71 de asistente medicale (67 în preuniversitar și patru la studenţi).

„Avem cabinete medicale în 34 de grădinițe de stat și 47 de scoli și licee, iar anul trecut am deservit 5.852 de preșcolari și 37.078 de elevi. Cabinetele medicale sunt reabilitate în majoritate, rămânând doar cele din școlile care au intrat sau urmează să intre în procesul de reabilitare prin diverse fonduri europene. De asemenea, mai sunt două şcoli și câteva grădinițe cu program normal care nu au cabinete medicale, deoarece unitățile de învățământ nu au spații disponibile. În ceea ce priveşte medicina dentară, avem 16 medici stomatologi, repartizaţi în 13 cabinete stomatologice în preuniversitar și un cabinet studențesc. Conform Ordinului 2508/4593/2023 mai avem nevoie de încă 28 de posturi noi de medici MG/MF, 12 posturi noi de medici stomatologi și 71 de posturi noi de asistenți medicali, pe lângă cele vacante din organigramă”, a declarat DGAS, Monica Poptile, pentru „Cuget Liber”.

În concluzie, ca în fiecare an, unitățile de învățământ încep anul școlar cu aceeași problemă: lipsa personalului medical, care să poată fi prezent, fizic, zilnic, în fiecare școală, grădiniță sau liceu. O altă problemă cu care se confruntă elevii, pentru că acum facem referire la ei, este că majoritatea cabinetelor sunt situate la etajele I sau II şi nu la parter, iar în cazul în care un elev este accidentat, spre exemplu, sau are o problemă mai gravă de sănătate, este mai greu să fie transportat. Cu toate acestea, unităţile de învăţământ fac tot ce pot în astfel de situaţii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.4462 secunde