Cantina socială, mană cerească! "Dacă fac două ore pe drum, vă dați seama cât de disperată sunt"

1430

Articole de la același autor

Cantina de ajutor social de pe strada Petre Romulus nr. 22 funcționează în cadrul Direcţiei Generale de Asistență Socială (DGAS) Constanța şi asigură masa, la acest moment, pentru 198 de persoane aflate în dificultate. Unii oameni sunt mai tineri şi au ca venit unic ajutoarele sociale pe care le primesc de la stat, alţii sunt mai bătrâni şi pensia minimă pe care o primesc nu le ajunge pentru a-şi asigura supravieţuirea de la o lună la alta şi, în plus, să îşi achite facturile sau să îşi mai cumpere şi un medicament.



Pentru aceste aproape 200 de suflete, cantina socială, care funcționează încă de pe timpul lui Ceaușescu (anul 1979), este vitală. Aici, în clădirea amplasată lângă Piaţa Griviţei, vin zilnic persoane nevoiaşe care nu se descurcă să-şi asigure o masă caldă. „Înarmaţi” cu sacoşi sau rucsacuri, beneficiarii se instalează cuminţi în faţa sediului pentru a-şi ridica porţiile ce li se cuvin. Într-una din zilele trecute am avut curiozitatea a vedea care este meniul şi, la ora 11.30, când trebuiau ridicate caserolele cu mâncare, o pensionară a intrat repede în cantină pentru a-şi lua „pachetul”: mâncare de fasole verde cu carne de pasăre, supă de tăiţei cu cartofi, pâine albă feliată, ouă, costiţă afumată, un borcan de dulceaţă de vişine, o cutie de brânză topită, margarină şi un kilogram de făină. Precizăm că acest meniu este stabilit pentru două zile.

La colţ, lângă cantină mergea agale un alt beneficiar, care ne-a declarat că, atât timp cât a muncit, s-a descurcat, dar de când s-a îmbolnăvit, a fost la limita supraviețuirii, motiv pentru care a fost nevoit să-şi facă dosar social pentru hrană.

„Dacă nu era cantina socială, muream de foame”, a precizat Ion P. Deşi până la cantină trebuie să schimbe trei mijloace de transport şi pierde destul de mult timp dus-întors, Camelia V. este nevoită să facă drumul de câteva ori pe săptămână pentru a-şi lua mâncarea. „Dacă fac numai pe drum două ore, vă dați seama cât de disperată sunt”, ne-a mărturisit femeia.

Deci, după cum se poate observa, meniurile sunt destul de generoase, mai ales că anul acesta alocaţia de hrană s-a şi mărit, de la 12 la 22 de lei pe zi. De exemplu, ca gramaj, meniul pentru două zile arată în felul următor: două pâini albe feliate de 300 grame, 380 grame de iahnie de cartofi cu ciolan afumat, 400 de grame de supă de fasole, 640 grame de şuncă presată de porc, un borcan de zacuscă de vinete, un pachet de cremă de brânză tartinabilă, un kilogram de zahăr, un chefir de 500 ml, o conservă de carne de 300 grame şi o conservă de ton de 185 grame.

Potrivit administratorului cantinei, Daniela Ou, pe lângă cei 198 de beneficiari cărora le asigură hrana, lunar se prezintă la sediul cantinei zeci de alte persoane pentru a se înscrie pe liste şi care doresc o porţie de mâncare caldă. Problema este că acestea trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, să dovedească clar că se află într-una dintre următoarele situaţii: sunt izolate social, nu au susţinători legali, sunt lipsite de venituri, sunt încadrate într-un grad de handicap/invaliditate, sunt bolnavi cronici, nu realizează venituri pe o perioadă de cel mult 90 zile pe an etc. De precizat că solicitantul de acordare a hranei primește un fluturaș cu actele necesare pentru depunerea dosarului, discutându-se în detaliu fiecare act necesar pentru situația sa particulară, modalitatea în care acesta poate fi obținut, de unde, precum și termenul în care trebuie depus. Pe scurt, o cerere se aprobă sau se respinge numai după deplasarea la domiciliul solicitantului, unde se completează un formular tip anchetă socială, în baza discuției purtate cu solicitantul și familia acestuia și a actelor solicitate de către angajații cantinei din cadrul DGAS. În această etapă, se poate solicita prezentarea unor documente suplimentare, dacă se constată neconcordanțe.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4674 secunde