Planuri pentru sănătatea publică. Policlinică, spital de pediatrie şi centru de adicţii, la Constanţa

1467

Articole de la același autor

Municipiul Constanţa ar putea avea, în câţiva ani, un spital modern, cu ambulatoriu la standarde înalte, o policlinică, Urgenţă pentru Stomatologie, un spital pentru copii şi chiar un centru pentru persoanele dependente. Toate aceste planuri ambiţioase sunt cuprinse în Strategia de sănătate publică a municipiului, realizată de autorităţile locale şi supusă dezbaterii publice.

Strategia de sănătate publică 2022 – 2031 a fost realizată la solicitarea Consiliului Local Constanţa prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, având misiunea de a dezvolta un sistem eficient şi eficace de furnizare a serviciilor medicale şi socio-medicale printr-o abordare ce cuprinde prevenire, tratament şi reabilitare. Potrivit directorului DGAS, Monica Poptile, aceasta este prima strategie de sănătate publică realizată de un municipiu la nivel naţional. „Direcţiile strategiei sunt comunitate sănătoasă şi activă în municipiul Constanţa – sănătate pentru toţi, servicii comunitare integrate, servicii medicale de calitate, infrastructură medicală de calitate”, susţine şeful DGAS.

Autorităţile locale îşi propun şi stimularea practicării de activităţi sportive şi, pentru aceasta, începând chiar din 2022 şi până în 2024, vor dota cinci parcuri cu aparate pentru sport şi bandă de alergare şi vor amenaja cinci locaţii pe plaje, pentru practicarea activităţilor sportive, fotbal pe plajă, volei pe plajă etc. De asemenea, vor fi deschise terenurile de sport ale şcolilor pentru populaţia generală, în afara orelor de şcoală. Iar, până în 2027, va fi modernizată infrastructura sportivă a oraşului, cu terenuri de sport, săli de sport şi bazine de înot deschise. În plus, începând de anul viitor, ar putea fi acordate vouchere pentru desfăşurarea de activităţi sportive. Tot în plan este inclusă şi modernizarea infrastructurii pentru transportul alternativ – piste de biciclete.

La capitolul servicii medicale de calitate, autorităţile locale intenţionează dezvoltarea reţelei de medicină şcolară, astfel încât, până în 2031, 77 de unităţi şcolare să fie dotate cu cabinete medicale, precum şi angajarea, încă de anul viitor, a 18 noi medici şcolari. În acelaşi registru, va fi extinsă şi reţeaua actuală de cabinete de medicină şcolară stomatologică, la 13, cu angajarea a 14 medici stomatologi.

Strategia mai prevede şi diversificarea serviciilor oferite în ambulatoriile de specialitate şi dotarea acestora cu echipamente medicale precum Computer-Tomograf şi RMN, dar şi creşterea numărului de paturi pentru îngrijiri paliative şi a personalului care să le servească.

Secţie de detox, la psihiatrie

Începând de anul acesta, la Spitalul de Boli Infecţioase va fi dezvoltat un serviciu de reabilitare pulmonară pentru pacienţii cu COVID-19 şi pacienţii cu diferite afecţiuni la plămâni. Tot în 2022 ar trebui să înceapă construirea şi dotarea unei noi unităţi – Policlinica Municipală Constanţa, care va avea secţii de cardiologie şi oncologie, amenajarea unui pavilion medical, crearea unei secţii de detox la psihiatrie (inclusiv la copii), precum şi construirea pavilionului clinic de pneumologie al Spitalului Clinic de Pneumologie Constanţa.

Strategia include şi extindere şi modernizarea Spitalului de Boli Infecţioase, cu construcţia unui ambulatoriu de specialitate modern, începând din 2023, timp de patru ani, refacerea modulului de HIV, cu spitalizare de zi, spitalizare continuă şi îngrijiri paliative, şi crearea unei secţii de imagistică medicală, care să cuprindă radiologie, RMN, CT şi PET CT.

Nu lipseşte nici viitorul Spital de Pediatrie, dar nici viitorul Spital Municipal, ce va cuprinde servicii stomatologice, cu urgenţă şi secţie de chirurgie buco-maxilo-facială.

În premieră, în strategie se vorbeşte şi despre dezvoltarea unui centru de adicţii, cu servicii pentru persoanele cu diferite dependenţe.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul oficial al instituţiei, la secţiunea – De interes public – Transparenţă decizională, timp de 30 de zile. Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi trimise prin poştă, la sediul DGAS Constanţa, pe strada Unirii, nr. 104, sau electronic, la una dintre adresele de e-mail [email protected] sau [email protected].



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3739 secunde