Am scăpat de râie, dar nu şi de păduchi. Zeci de copii infestaţi, pe băncile şcolilor din Constanţa

33635

Articole de la același autor

În urma acţiunilor de control efectuate în ultimele săptămâni de echipele Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) în unităţile de învăţământ constănţene, s-a constatat că, deşi ne aflăm în secolul XXI, încă mai sunt copii care merg la şcoală plini de păduchi, pe care îi pot da, mai departe, colegilor de clasă, situație care i-a adus pe unii părinți la exasperare.

De fapt, în fiecare an, ne confruntăm cu aceeaşi situaţie: copii plini de păduchi, uneori cu râie, bolnavi, dar care sunt aduşi, totuşi, de către părinţi la şcoală, fără a se ţine cont că îi pot îmbolnăvi pe toţi ceilalţi din jurul lor. Chiar dacă suntem în anul 2023 şi pare a fi greu de crezut, infestarea cu păduchi continuă să fie o problemă. În general, cele mai multe cazuri de pediculoză sunt întâlnite în mediul rural, dar anul acesta, în judeţul nostru, lucrurile stau exact invers: cei mai mulţi păduchioşi sunt în mediul urban. Potrivit directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Constanţa, Monica Poptile, din cei 83 copii depistaţi cu păduchi, 60 sunt din municipiu, asta în condiţiile în care, în ziua de azi, pediculoza este foarte uşor de tratat.

Cert este că, imediat după începerea noului an şcolar, s-a făcut triajul epidemiologic al copiilor, în 238 unităţi de învăţământ de pe raza judeţului Constanţa. Medicii şi asistenţii medicali din cabinetele şcolare au efectuat examenul medical pentru supravegherea activă a stării de sănătate în colectivităţile de antepreşcolari, preşcolari şi elevi, în acest sens fiind verificaţi 58.209 copii, din totalul de 68.926 înscrişi.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, scopul triajului este de a depista şi izola suspecţii şi bolnavii de boli contagioase din creşe, centre de plasament, grădiniţe, şcoli, şcoli profesionale, şcoli speciale şi licee). Anul acesta, în afară de copiii cu păduchi, specialiştii DSPJ au mai depistat 15 elevi cu angină pectorală, şase cu micoze şi unul cu boli infecţioase.

Aşa cum era şi normal, părinţilor li s-a adus la cunoştinţă situaţia copiilor şi li s-a cerut să aibă grijă de ei, să le administreze tratamentul potrivit, pentru a putea reintra în colectivitate. Din păcate, se pare că unii dintre ei nu au înţeles exact ce trebuie să facă sau, pur şi simplu, nu le-a păsat că odraslele au capul plin de păduchi, pentru că le-au trimis înapoi la şcoală tot aşa. Aşa se face că, după primul examen medical, s-a efectuat un recontrol numai pentru copiii care au fost depistaţi cu păduchi şi, la începutul lunii octombrie, 27 dintre ei tot mai aveau păduchi în cap. Pentru aceştia s-a recomandat repetarea tratamentului, reintrarea lor în colectivitate fiind permisă numai după rezolvarea cazurilor, pe baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie sau medicul colectivităţii.

Precizăm că, dacă vă aflaţi printre ghinionişti şi copilul are păduchi, trebuie să știți că pe lângă soluțiile pe care le găsiți în farmacii, pentru eliminarea acestora, există și remedii naturale pentru păduchi și lindinii (ouăle) pe care aceștia îi depun. Medicii susţin că pediculoza (infestarea cu păduchi) este un pericol real ce pândește orice copil care merge în colectivitate, fie că este vorba despre școală sau un teren de joacă. Bineînţeles, dacă intrați într-o farmacie sau într-un supermarket, veți găsi cu siguranță o gamă variată de produse destinate uciderii păduchilor și lindinilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5318 secunde