Legislația-i pentru fraieri? "Otrăvurile" din chioșcurile şcolilor se vând profitabil

18608

Articole de la același autor

În ultima ședință ordinară a Consiliului Local Constanța, cu prilejul votării unor închirieri de spații pentru chioșcuri de alimentație publică în unități de învățământ din Constanța, i s-a solicitat primarului Vergil Chițac să inițieze controale pe tema produselor care se comercializează în aceste locații. Nu știm dacă solicitarea s-a și concretizat, cert este că redactorul „Cuget Liber” a făcut un raid prin curțile câtorva școli constănțene, la o lună de la reluarea cursurilor, care a relevat faptul că multe dintre aceste chioșcuri sunt închise. În schimb, cele deschise vând produse la „marginea” legalității, poate și pentru că, deocamdată, controalele nu le-au luat în… vizor.







Legislația în vigoare prevede ca din chioșcurile unităților de învățământ să lipsească total următoarele alimente: produse cu conținut mare de zaharuri, anume peste 15 g zaharuri/100 g produs, precum prăjituri și bomboane, hamburger, pizza, produse de tip patiserie, cartofi prăjiți, chipsuri, biscuiți sărați, covrigei sărați, alune sărate, orice tip de băuturi răcoritoare, cu excepția apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate, alimente vrac, sandvișuri neambalate și așa mai departe. Reglementarea este prevăzută în Legea 123/2008, emisă de Ministerul Educației.

Tot potrivit legii, directorii unităților de învățământ au obligația, conform normelor de sănătate publică, să urmărească magazinele care desfășoară activități comerciale în incinta școlii și oferă spre vânzare și alimente nerecomandate. Mai departe, în cazul în care nu sunt respectate normele în vigoare şi sunt scoase la vânzare alimente nepermise, trebuie anunțată Direcţia de Sănătate Publică, care va verifica, va lua măsuri și va impune condițiile obligatorii pentru comercializarea produselor respective.



Elevii au la îndemână toată artileria de alimente interzise!

Deși legea spune „tare și răspicat” că nu se pot vinde în școli chipsuri, bomboane și tot felul de alimente pline de ulei sau zahăr, comercianții din Constanța își forțează… norocul.

În urma unei documentări pe teren, pentru a constata ce alimente li se vând copiilor în școlile și liceele din oraș nu a fost nicio surpriză să găsim diverse alimente despre care scrie clar că nu au voie să fie la îndemâna elevilor! Ca să nu mai vorbim și cu ce prețuri umflate sunt scoase la vânzare aceste „otrăvuri”.

La Liceul Tehnologic „Ioan N. Roman”, elevii au la îndemână toată artileria de alimente interzise! De la sucuri, care se află pe listă, până la chipsuri și hamburgeri cu carne și maioneză, toate se regăsesc în chioșcul liceului, aflat la etajul I. Se regăsesc dulciuri de toate felurile, de la prăjituri la bomboane și crochete sărate de mai multe sortimente. Nu lipsesc nici covrigeii sărați și cornurile dulci la discreție, limita fiind de 15 grame de zaharuri pe 100 grame pe produs.



Nici la Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea” nu a fost surpriza mai mare. Nu lipsesc nici crochetele, pungile picante de Kubeti și dulciuri în toate variantele: prăjituri, cornuri, rulouri și pernuțe cu ciocolată. Unele permise, altele strict interzise, dar cu prețuri duble sau triple față de cele din supermarketul de peste stradă. Pare o afacere profitabilă, pe inocența copiilor și buzunarul părinților!

La Şcoala Gimnazială nr. 23 „Constantin Brâncoveanu” din Constanţa, elevii nu au un chioşc în incintă, ci doar o patiserie, deschisă cu ani în urmă, de unde copiii îşi pot cumpăra inclusiv pandişpan, dacă le este poftă de aşa ceva, dar şi plăcinte şi diferite alte foietaje.

La Școala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul”, directorul instituţiei, Carmen Guguş, ne-a declarat că nu mai au chioşc, cel din curte fiind închis de câţiva ani. „Nu mai avem chioşc, iar elevii nu au voie să iasă din curte. Chioşcul nu ne aparţine, ci este al unei persoane particulare. Dacă acest chioşc ar funcţiona, ar trebui să aibă şi produse de calitate, pentru că clienţii sunt copii. Când a funcţionat, prin 2015-2016, vindeau Kendama sau alte jocuri neindicate. Între timp, am avut programul «Cornul şi laptele» şi au fost şi mere, iar copiii s-au bucurat mult de ele. Nu ne dorim să avem un chioşc în care să aibă chipsuri, de exemplu. Ei le-ar cumpăra. Între un sandwich şi o pungă cu chipsuri, probabil că ar alege chipsurile. Toate produsele de la chioşc aveau multă sare şi zahăr, care nu le fac bine, iar în loc de sucuri, ar trebui să nu existe decât apă. Vă spun sincer că, în fiecare seară, îngrijitoarele strâng un sac de sticle de suc şi foarte puţine de apă”, a precizat managerul.



La Liceul Teoretic „Decebal”, directorul Liliana Svinarciuc ne-a declarat că nici ei nu mai au un astfel de chioşc. „La noi, acest chioşc a fost dezafectat. S-a terminat contractul. Trebuie organizată o nouă licitaţie, dar având în vedere că noi ne aflăm în plin proces de reabilitare a unităţii de învăţământ, nu putem face, încă, acest lucru”, afirma prof. Svinarciuc.

Nici la Liceul Economic „Virgil Madgearu” nu există chioşc, cel pe care îl au în curte nefiind funcţional. Elevii ne-au mărturisit că în pauze merg la magazinul alimentar aflat la parterul unui bloc, de unde îşi pot cumpăra absolut tot ce au nevoie… inclusiv ţigări.

La Liceul Teoretic „Ovidius”, în schimb, conducerea a venit cu o altă soluţie pentru ca elevii să nu mai fie nevoiţi să iasă din curte: le-a adus un automat de la care îşi pot lua singuri apă, iaurt, batoane fitness etc.

Organele de control urmează să…

Din dorința de a afla dacă instituțiile abilitate și-au intrat în… „pâine” odată cu începerea școlii, am întrebat managerii care este situația la zi.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Județeană, Cristina Schipor, a declarat că „la şcolile care au intrat în verificare, până acum, s-a descoperit că multe nu au chioşcuri”.

Iar de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor am primit o… promisiune: „Se controlează toate unităţile de învăţământ care au catering, bloc alimentar propriu, inclusiv chioşcurile”, a declarat directorul DSVSA Constanţa, Gabriel Nica. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5391 secunde