Primarul Vergil Chiţac: "Cazinoul este gata în proporţie de 80 la sută!"

7205
Primarul Vergil Chiţac:
Atunci când vorbim despre oraşul Constanţa, ne vine în minte imediat Marea Neagră, cu valurile ei spumoase şi cu briza care se simte foarte tare în fiecare zi. Dar în Constanţa putem vorbi şi despre simboluri. Şi, unul dintre cele mai importante simboluri ale oraşului de la malul mării, dacă nu cumva cel mai important, este Cazinoul.

Această clădire impunătoare care mulţi ani de zile a stat în paragină, fiind uitată şi ignorată de autorităţile locale, iată că acum începe să prindă din nou „culoare”.

Lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța sunt în grafic. Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chițac, a prezentat câteva imagini spectaculoase și a făcut anunţul mult aşteptat de întreaga comunitate: „După o așteptare nemeritată, de zeci de ani, a mai rămas puțin și îl redăm comunității. Cazinoul este gata în proporție de 80% și arată impecabil. În sfârșit, se întâmplă”.

Reamintim că lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa au început în primăvara anului 2020, după ce contractul pentru consolidarea şi restaurare a fost semnat, pe 20 decembrie 2019.

Istoria unui simbol

Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României. De atunci, clădirea a avut nevoie de mai multe reparaţii şi reamenajări majore. Prima reparaţie a fost făcută după 1920, deoarece în 1916, în Primul Război Mondial, Cazinoul a fost bombardat de către nemţi.

Inițial, planurile pentru construirea Cazinoului au fost întocmite de către arhitectul Daniel Renard, în 1903. Acesta a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor, însă, planurile au fost schimbate, Municipalitatea încredințând modificarea lor arhitectului Antonescu, ce renunță la principiile stilului lui Renard. Apoi Daniel Renard a revenit, în 1907, iar planul Cazinoului a fost întocnit în stil Art Nouveanu.

Lucrări de restaurare și modernizare ale Cazinoului au fost efectuate şi în anul 1934 de către proiectantul celei de-a doua versiuni, Daniel Renard.

Cazinoul a fost restaurat și în anul 1986 de către un colectiv de artiști plastici alcătuit din Sorin Dumitru, Gheorghe Firca, Ioan Miturca, Nae Mira, Nicolae Moldoveanu.

Au fost executate restaurări de pictură baroc-frescă, stucatură, vitralii. Vitraliile art nouveau din zona scărilor principale, cu o suprafață de 50 de mp, au fost realizate de artistul Ioan Cadar. Lucrările au durat un an. Imediat după Revoluție, edificiul este repartizat Ministerului Culturii (pe atunci condus de Andrei Pleșu) care la sugestia profesorului Mihai C. Băcescu (inspirat de Muzeul Oceanografic din Monaco) propune o atribuire științifică, spre a deveni sediul unui „Institut Oceanografic Român” conform planurilor lui Grigore Antipa (întemeietor al fostului Institut Biooceanografic din Constanța), o nouă instituție de nivel internațional care ar fi grupat Institutul Român de Cercetări Marine, Stațiunea Zoologică Marină creată de Pr. Dr. Ioan Borcea și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii dar costul renovării, dezbinarea între instituții și restructurările din guvern pun capăt atât planurilor oceanografilor români, cât și custodiei Ministerului Culturii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2924 secunde