Edilul Vergil Chiţac: "Modernizăm și dotăm școlile și grădinițele din Constanța cu investiții fără precedent"

2883
Edilul Vergil Chiţac:

Articole de la același autor

Începerea noului an şcolar este prilej de a face recapitulare şi pentru administraţia locală din Constanţa, astfel că primarul Vergil Chiţac a anunţat care este situaţia la acest moment în privinţa şcolilor şi grădiniţelor din municipiul Constanţa.

„Aducem școlile și grădinițele din oraș la nivelul standardelor occidentale, iar copiii noștri se vor bucura de centre educaționale sigure, curate, moderne, interactive și dotate. Trebuia să se întâmple, pentru că nu mai puteam continua în logica ultimelor trei decenii. 85 de milioane de euro a atras Primăria Constanța pentru investiții care vizează consolidarea, reabilitarea, modernizarea, utilarea și dotarea clădirilor unităților de învățământ din oraș. Este o sumă importantă, care ne va permite să avem una dintre cele mai atrăgătoare oferte educaționale din țară”, a spus edilul Vergil Chiţac.

Rețeaua școlară pentru anul 2023-2024 include, conform HCL nr.82/2023, 103 unități de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Constanța. Primăria Constanța anunță că o parte din proiectele pentru reabilitarea, modernizarea, consolidarea, dotarea unităților de învățământ din municipiul Constanța, pentru care au fost atrase 85 milioane euro, sunt finalizate.

Altele se află în diverse faze de execuție sau în faza de pregătire a documentației tehnice pentru reabilitarea și dotarea acestora.

S-au terminat lucrările la 10 unități de învățământ: Școala Gimnazială nr.8, Grădinița cu program prelungit „Mugurel”, Școala nr.16 „Marin Ionescu”, Școala nr.17 „Ion Minulescu”, Școala nr.38 „ Dimitrie Cantemir”, Grădinița „Amicii”, Creșa nr.1, Creșa nr. 5, Liceul Teoretic „Ovidius” și Sala de Tenis de la Liceul cu program sportiv „Nicolae Rotaru”.

La 30 de unități de învățământ, proiectele sunt în diverse stadii de execuție sau de pregătire a documentațiilor tehnice necesare lansării achizițiilor de execuție.

La toate aceste proiecte, pe lângă banii europeni, municipalitatea asigură fondurile necesare și pentru alte tipuri de cheltuieli, astfel încât, la finalizarea lucrărilor, unitățile de învățământ să fie complet reabilitate.

În paralel, prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională SE Brăila cu finanțare ELENA (European Local ENergy Assistance), municipalitatea beneficiază de sprijin pentru pregătirea documentației necesare depunerii spre finanțare prin intermediul POR SE 2021-2027 pentru alte 11 unități de învățământ.



Rechizite gratuite pentru șolari și preșcolari

Complementar cu aceste proiecte, Primăria Constanța a obținut finanțare prin PNRR și pentru dotarea tuturor unităților de învățământ din municipiu cu echipamente digitale, mobilier școlar, dotarea laboratoarelor, sălilor de sport, atelierelor de practică. Valoarea proiectului este de aproximativ 15 milioane euro.

Prin Fondul Național de Consolidare, au fost aprobate la finanțare unități de învățământ expertizate în clasa de risc seismic II care vor beneficia de lucrări de consolidare și de eficientizare energetică: Școala nr. 39, Școala nr. 43, Școala nr. 40, Căminul Liceului „Dimitrie Leonida” – aproximativ 20 milioane euro.

De asemenea, Primăria Constanța pregătește documentația pentru alte unități de învățământ care să beneficieze de finanțare europeană: Școala nr. 30, Școala nr. 11, Grădinița nr. 33, Liceul „Miron Costin”, Grădinița nr. 6, Grădinița „Azur”.

În completarea proiectelor de fonduri europene nerambursabile UAT Constanța a alocat bani de la bugetul local pentru a acoperi alte lucrări neeligibile în proiectele cu fonduri europene, dar și alte nevoi ale unităților de învățământ.

Și anul acesta, Primăria Municipiului Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială Constanța, desfășoară programul prin care toți preșcolarii și elevii de clasele 0-VIII din municipiu au parte de rechizite gratuit.

Fiecare copil va primi o cutie frumos personalizată, plină cu toate cele necesare pentru noul an școlar: ghiozdan, penar, cărți pentru lecturi școlare și lecturi suplimentare, mai transmite biroul de presă al Primăriei Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5456 secunde