Insistența locuitorilor din Palazu Mare dă roade! Se fac demersuri pentru suspendarea PUZ-ului!

58193

Articole de la același autor

Un nou Plan Urbanistic Zonal pentru cartierul constănțean Palazu Mare este în curs de elaborare. Între timp, până la finalizarea acestuia, așa cum au tot cerut locuitorii din zona respectivă, autoritățile publice locale intenționează să suspende actualul PUZ, în vigoare din 2011. De curând, pe pagina web a Primăriei Constanța au fost publicate două proiecte de hotărâre cu același obiect: suspendarea respectivului act. Unul dintre proiecte este propus de primarul Vergil Chițac, iar celălalt de USR.

Demersurile și insistențele locuitorilor din cartierul Palazu Mare de a se lua măsuri până nu va fi prea târziu par să înceapă să dea roade. Concret, aproximativ 400 de cetățeni au semnat o petiție ce a fost înaintată Primăriei Constanța, la sfârșitul lunii iunie, prin care s-a cerut suspendarea PUZ-ului aflat în vigoare, urmare a HCL 121/2011. Principalul argument invocat de constănțenii semnatari a fost faptul că, în baza respectivului act, printre casele din Palazu Mare au început să se ridice, nestingherite, blocuri cu regim de înălțime P+4E, cel puțin. Ulterior, alte 200 de persoane au semnat aceeași petiție, ba chiar locuitorii au convocat o întrunire în cartier, iar ulterior s-au întâlnit cu primarul Vergil Chițac și viceprimarul Ionuț Rusu, la sediul primăriei. În cadrul celei din urmă întruniri, ambii edili au dat asigurări că se lucrează intens la elaborarea unui nou PUZ, care va intra în vigoare cel mai probabil în vara lui 2024.

În schimb, primarul Vergil Chițac și-a arătat dezaprobarea vizavi de un proiect de hotărâre privind suspendarea actualului PUZ, elaborat și depus în atenția autorității locale de consilierii locali de la USR. „Lăsați-ne să gândim, pe noi, cei din primărie, o formă juridică, astfel încât să fie de termen lung, nu vrem să ne fie respins la primul termen în instanță”, declara primarul Verghil Chițac în cadrul întrunirii de marți, 11 iulie, cu locuitorii din Palazu Mare.

Două proiecte de hotărâre în consultare publică până pe 26 august

Urmarea a fost că, recent, pe pagina web a Primăriei Constanța au fost făcute publice două proiecte de hotărâre ce au același obiect – suspendarea PUZ-ului din Palazu Mare – dar inițiatori diferiți. Unul dintre proiecte, semnat de consilierii USR, a fost publicat, dar fără aprobările departamentelor de specialitate din aparatul administrativ local. De menționat că prin acest proiect se propune suspendarea PUZ-ului pentru o perioadă de 12 luni.

Celălalt proiect, cel care îl are ca inițiator pe primarul Vergil Chițac, propune suspendarea PUZ-ului pentru 18 luni „de la data intrării în vigoare a hotărârii, dar nu mai devreme de data aprobării documentației de urbanism Actualizare PUZ Palazu Mare – modificare HCL 121/2011”. Iar acest proiect are și avizele departamentelor de specialitate.Argumentele invocate de arhitectul șef Dan Leu pentru a susține suspendarea


Într-un raport semnat de arhitectul șef Dan Leu se stipulează drept argumente pentru suspendarea actualului PUZ: „În PUZ-ul adoptat prin HCL 121/2011 delimitarea zonelor de reglementare nu a fost realizată pe limite cadastrale, rezultând astfel o situație conflictuală în care există numeroase parcele grevate de două sau mai multe reglementări urbanistice. În regulamentul local de urbanism nu sunt specificate limitele minime și maxime ale regimului de înălțime admis, ceea ce conduce, mai ales în zona de reglementare UTR 1 unde sunt permise construcții P+4E cu posibile accente P+14E, la incoerențe de interpretare și aplicare a reglementărilor aprobate, făcând posibilă autorizarea unor imobile cu regim mare de înălțime în vecinătatea unor locuințe individuale p+1E.Totodată, cunoscând situația de fapt din teren, apreciem că infrastructura tehnico – edilitară și rutieră este subdimensionată, nefiind posibilă asigurarea unor condiții de trai decente locuitorilor zonei, accesul autoutilitarelor pentru stingerea incendiilor sau salvare, respectiv creșterea siguranței și a securității pentru locuitori.

Aceste aspecte ne-au fost semnalate de locuitorii din zonă de foarte multe ori, cea mai recentă petiție fiind cea înregistrată în evidențele primăriei sub nr. 118717/22.06.2023”.

xxx

Cetățenii interesați pot studia și transmite eventualele observații și propuneri până pe 26 august, în scris, prin poștă, la sediul din bd. Tomis nr. 51 sau prin email, la adresa [email protected]/.

De menționat că, de dată recentă, a fost lansat și un chestionar privind viitorul PUZ al cartierului și necesitățile locuitorilor din zona respectivă. Chestionarul poate fi accesat la adresa https://forms.gle/VQYaN8dsWrVzUpfo9, iar răspunsurile trebuie transmise până pe 20 august. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2914 secunde