Salariul unui asistent maternal, în România lui 2023. Cum poți obține acest job

11177
Salariul unui asistent maternal, în România lui 2023. Cum poți obține acest job - fond-asistenti-maternali-1691943956.jpg
Tot mai mulți români caută să devină asistenți maternali sau, cum spun unii specialiști, să aibă „jobul” de părinte profesionist. Ce salariu ia, însă, un asistent maternal în România?

În țara noastră, salariul unui asistent maternal începe de la aproximativ 1.900 de lei net, începând cu 1 ianuarie anul acesta. El poate crește în funcție de experiența acumulată. Potrivit Ministerului Muncii, în funcție de gradație, un asistent maternal primește următorul salariu: la gradația 0, un asistent maternal poate primi 3.000 lei salariu brut; la gradația 1, salariul de bază stabilit este de 3.225 lei brut și nu beneficiază de majorare; la gradația 2, salariul brut pleacă de la 3.052 lei; la gradația 3, salariul stabilit este de 3.129 lei brut; la gradația 4, un asistent maternal poate lua 3.208 lei brut; la gradația 5, salariul pornește de la 3.289 lei brut.

Condițiile de îndeplinit pentru a deveni asistent maternal

Asistentul maternal are posibilitatea de a prelua în îngrijire copii aflați în dificultate, având o vârstă maximă de 16 ani, sau copii abandonați în maternitate sau spital. Pentru a deveni asistent maternal profesionist, trebuie să ai capacitate deplină de exercițiu și să prezinți garanții pentru îndeplinirea corectă a obligațiilor ce revin unui părinte. De asemenea, trebuie să dispui de o locuință care să acopere necesitățile de preparare a hranei, igienă, educației și odihnei, inclusiv cele ale copiilor ce urmează a fi primiți în plasament sau în încredințare. Este necesar, de asemenea, să urmezi cursurile de formare profesională organizate de serviciul public specializat pentru protecția copilului sau de organismul privat autorizat care efectuează evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist.

Cine nu poate deveni asistent maternal

Pe de altă parte, nu au dreptul să devină asistenți maternali persoanele condamnate definitiv pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni și părinții decăzuți din drepturile părintești. Sunt în aceeași categorie și cei al căror copil a fost declarat abandonat definitiv prin hotărâre judecătorească. Nici persoanele care suferă de boli cronice transmisibile nu pot deveni asistenți maternali.

Persoanele care doresc să devină asistenți maternali profesioniști vor depune o cerere de evaluare la serviciul public specializat pentru protecția copilului din județul respectiv sau la un organism privat autorizat care desfășoară activități de protecție a copilului. Cererea trebuie să includă informații despre numărul de copii pe care solicitantul consideră că poate asigura condiții optime de îngrijire, grupa de vârstă și sexul acestora, precum și disponibilitatea de a îngriji copii cu dizabilități, infectați HIV sau bolnavi de SIDA.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.0116 secunde