Nu mai confundați Marea Neagră cu WC-ul public! Concentrații mari de E. coli în apa de îmbăiere

32046
2

Articole de la același autor

E vremea lor, a turiștilor veniți cu zecile de mii la mare, vârful de ocupare a capacităților de cazare fiind atins cu precădere în weekenduri, în stațiunile Mamaia, Năvodari și Eforie. Pe fondul acestei supraaglomerări, inspectorii Direcției de Sănătate Publică Constanța sunt cei care veghează la calitatea apei de îmbăiere, recoltând probe de apă din 50 de puncte de pe litoral, de la Năvodari până la Vama Veche. Din păcate, unele dintre rezultatele ultimelor zile au relevat o depășire a limitelor admise în ceea ce privește parametrul Escherichia coli (E. coli), care poate provoca infecții intestinale.

Cel mai recent raport postat pe site-ul oficial al Direcției de Sănătate Publică Constanța (14 iulie) a relevat o concentrație îngrijorătoare a parametrului Escherichia coli în stațiunea Mamaia, zonele Rex (1.047/100 ml) și Aurora (1.509/100 ml), respectiv pe 12 iulie în zona Belona din Eforie Nord – 1.305/100 ml, în condițiile în care ce depășește 500 devine îngrijorător. De asemenea, și în zona Mangalia, același parametru analizat a atins 641/100 ml.

Pe 8 iulie, concentrații de Escherichia coli peste limitele admise au fost depistate în zona Năvodari, Perla Majestic, iar pe 6 iulie, în zona plajei Modern din Constanța. Cea mai mare concentrație a acestei bacterii care poate provoca infecții intestinale a fost înregistrată, în această vară, în punctul Eforie Nord II – peste 7.600. După cum se poate vedea, este vorba despre plajele cele mai accesate de pe litoralul românesc.



Contactat în legătură cu aceste depășiri ale parametrilor, Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, a transmis că este vorba despre „un episod pasager, restul probelor prelevate din zonă arată o calitate a apei bună, astfel că îmbăierea este permisă. Monitorizarea calității apei se regăsește pe site-ul dspct.ro”.



Care sunt cauzele creșterii concentrației de bacterii E. coli în Marea Neagră?


Dar mai ales ce pericol prezintă pentru populație aveam să aflăm de la biologul Adrian Bîlbă. „Principala cauză este sursa menajeră. Și nu de la îmbăiere, ci de la apele uzate care în perioada aceasta sunt în cantitate mai mare la malul mării. Peste tot în lume, acesta este principalul motiv de acumulare a bacteriilor cu potențial patogen - atenție, nu patogene! Fiindcă bacteriile E. coli sau coliforme, pentru că ele microscopic seamănă cu E. coli, dau un indiciu de sanitație a apei, pentru că de regulă au sursă biologică, biogenă, fie că este uman sau animal. Chiar și de la pești pot să fie coliforme. Ei bine, aceste bacterii coliforme, în anumite condiții, sunt în număr mai mare. Temperatură mai ridicată, sursă de ape menajere. Nu înseamnă că a apărut colibaciloza pe litoral. Nu facem ca și cu holera, pentru că bacteriile coliforme sunt un indiciu de sanitație de la care se poate pleca, prin testare patologică, pentru a vedea dacă este vorba despre tulpina Escherichia coli toxigenă sau tulpinile, că-s vreo câteva, toxigene și care ne pot îmbolnăvi”, a declarat biologul constănțean. Întrebat dacă este vorba despre o contaminare cauzată de apele menajere, același interlocutor a afirmat că în anumite situații – curenți marini, valuri, furtuni și așa mai departe – ele pot fi împinse spre litoral pe perioade scurte de timp. Iar DSP-ul a observat, la prelevare, acum o săptămână, un număr mai mare de E. Coli, peste standardul admis. „În România sunt foarte multe surse pe care Garda de Mediu ar trebui să le controleze”, a mai spus Adrian Bîlbă, afirmând că nu este vorba despre o posibilă poluare din sursă biologică în zona litorală.



Și pentru că a fost adusă în discuție Garda de Mediu, am solicitat o părere avizată și de la directorul acestei instituții, Steluța Popescu. Contactată, aceasta ne-a spus că acțiunile de control și monitorizare asupra calității apei din Marea Neagră în contextul dat nu țin de Garda de Mediu. Instituția, ne-a transmis directorul, nu are abilități în domeniu și responsabilitatea se află printre atribuțiile Direcției de Sănătate Publică Constanța.

Cert este că părinții trebuie să fie foarte atenți ca cei mici să nu înghită cantități mari de apă din Marea Neagră. Dar mai ales nu trebuie confundată Marea Neagră cu o toaletă publică!



Ce este E. coli


E. coli este o bacterie lactozo-pozitivă (descompune lactoza), gram-negativă, oxidazo-negativă, ce apare la microscop sub formă de bastonașe (este un bacil). El face parte din grupa enterobacteriilor, care trăiesc ca epifit în tractusul digestiv. În unele cazuri de dezechilibrare a microflorei intestinale, aceste bacterii pot produce îmbolnăviri, printr-o înmulțire masivă sau apariția unor tulpini toxicogene. Bacteria a fost denumită în 1919 după numele bacteriologului germano-austriac Theodor Escherich, cel care a descoperit-o.



Bacteriile E. coli nu sunt întotdeauna limitate la intestin și abilitatea lor de a supraviețui pentru perioade scurte de timp în afara corpului le face un organism-indicator ideal pentru a testa probe de mediu de contaminare fecală. Bacteria poate fi, de asemenea, cultivată cu ușurință și genetica sa este relativ simplă și ușor de manipulat printr-un proces mutagenic, făcând-o unul dintre cele mai bine studiate organisme procariote model și o specie importantă în domeniul biotehnologiei și microbiologiei.



Comentează știrea

Numele tau
19 iulie 2023
E-coli cu covid si omicron amestecat cu gripa

Parintii trebuie sa fie atenti ca cei mici sa nu isi inghita urina unul altuia. Ca pe vremea mea nu se mai masura nici o e.coli si nu aveam nici pe draq

Klebsiela
23 iulie 2023
Chiar e de la turisti?

Din dorinta de a salva hotelierii bagabonti si viloii care deverseaza canalizarea in apa si autoritatile de control care nu-si fac datoria, toti o dau cu turistii care-si fac nevoile in apa. Cand o sa plesneasc buboiul o sa avem iar un mare fasss de presa, gen Colectiv, Azilele Groazei, etc, Jurnalistii trebuie sa preseze ca DSP, Disciplina in Constructii si celelalte autoritati competente sa-si faca datoria. Nu sa arunce cu fumigene.

Pagina a fost generata in 0.5641 secunde